Публикация

Революция в хирургията на коляното

Ортопедите на МБАЛ „Св.София” извършиха на 71-годишен пациент хондропластика, чрез техника за автоложна колаген-индуцирана хондрогенеза (ACIC Autologous collagen-induced chondrogenesis ). Подобни процедури досега се прилагаха при пациенти до максимум 55-60 години


Уникалната интервенция е извършена на 17-ти май 2017 г. на дясното коляно на 71-годишния Николай Милтиядов. При безкръвната операция, чрез две-три малки дупчици, е поставяна течна мембрана. 

Четири месеца след операцията д-р Христо Мазнейков, началник на Клиниката по ортопедия и травматология, направи контролна артроскопия на колянната става.

„Установих, че в увредената зона има 3 милиметра хрущял, което е уникален резултат. Това е много сериозен пробив в разбиранията и преобръща на 180 градуса хирургията на коляното. Предстои много сериозна преоценка на цялостната дейност на този вид хирургия при възрастни пациенти. Вече не трябва да има деление на стари и млади. Дори и на 71 години, ако човек е в добро здраве и поддържа формата си, организмът е със запазени регенеративни способности”, споделя д-р Мазнейков.

След интервенцията пациентът е в отлично здраве. Движи коляното и ходи без болка. Благодарение на този подход в лечението, е избегнато поставянето на изкуствена става. Тогава възстановяването отнема продължителен период от поне няколко седмици.

„Благодаря на д-р Христо Мазнейков, че избра мен за тази сложна интервенция. Благодарен съм на екипа за вниманието и грижите”, казва 71-годишният пациент.

Предстои Николай Милтиядов да бъде изписан от МБАЛ „Св.София” и да се прибере при близките си в родната Варна.

Коментари

Радвам се за работата на д-Р Мазнейков ! Моите поздравления , надявам се че този метод ще бъде зрънце в мелницата на регенеративната ортопедия ! Ако към реконструктивната хирургия обърнем внимание на диагностика лечение и превенция на колянната болка поставянето на изкуствени стави ще се ограничи до минимум ! Това е един огромен дълг към хората в тази страна ! Още веднъж браво : Назря момента това да стане масова практика ! 

Д-Р Хубенов