Публикация

Д-р Г. Павлова: Да променим нагласите в обществото, за да спре насилието над медици

Д-р Г. Павлова: Да променим нагласите в обществото, за да спре насилието над медици

На среща днес ще се търси решение на проблема с агресията над лекари


Несъвършенствата на здравната система са една от причините за случаите с насилие над медици.  Изводът е от проучване на Българския лекарски съюз (БЛС) сред близо 3 000 души, 1 400 от които са пациенти.

Това съобщи д-р Галинка Павлова, заместник-председател на съсловната организация, пред БНТ. 

Тя уточни, че под несъвършенства респондентите са посочили това, че „доплащат, че се налага да чакат дълго време екипите на Спешна помощ, че линейките идват необорудвани, че няма регулативни стандарти, че системата е недофинансирана“.

Другата причина за посегателствата е ниското ниво на култура, показват обобщените данни от допитването. По думите на д-р Павлова живеем в едно бездуховно време, в което липсват ценности.

Агресията над лекари трябва да спре, защото не може и не бива да работим зад решетки, категорична е тя.

Лекарският съюз започва кампания за превенция на насилието над медици.

Защото не е достатъчно изолиран протест или ваше отразяване в медиите. Първо трябва да променим нагласите, а за да стане това, трябва да направим дългосрочна позитивна кампания, обединяваща. Да покажем на обществото какво струва да бъдеш медик, да бъдеш лекар или да работиш в системата - акушерка, сестра. Колко труд трябва, за да завършиш, колко усилия са необходими, за да останеш на поста си като добър професионалист. Това, че и ние сме хора, отбеляза д-р Павлова.

Тя изтъкна, че много малко се обръща внимание на добрите примери, на това, че лекарите всекидневно спасяват човешки животи и помагат.  

Според нея евентуалното въвеждане на списък с пациенти, проявили агресия към медици, ще бъде предпазна мярка. Такава практика има в Англия, Кипър, САЩ. 

Когато пациент, склонен към насилие, рецидивист, потърси лекарска помощ, срещу неговото ЕГН ще светва сигнал за внимание. Това е мярка, за да опазим лекарите, едно предупреждение, чрез което казваме: „Колеги, този човек е по-лабилен, намерете начин да осъществите прегледа при засилена мярка“. Никой от нас не е казал, че такива пациенти няма да бъдат прегледани и обслужени, уточни още заместник-председателят на БЛС.

На координационна среща в Столичната дирекция на вътрешните работи днес ще се търси решение на проблема с нападенията над медици. Идеята е да бъде създадена специална организация, която максимално бързо да реагира при подадени сигнали за извършени престъпления срещу лекарите.

Участие ще вземат представители на столичната дирекция на вътрешните работи, районната прокуратура и на медицинските центрове. Според статистиката случаите на насилие над лекарите се увеличават, но не и осъдените.

Коментари