Публикация

СЗО: Антибиотиците по света свършват

СЗО: Антибиотиците по света свършват

Скоростта на увеличаване на резистентните бактерии ще надмине бавното темпо, с което се разработват нови лекарства, предупреждава доклад


Твърде малко антибиотици се разработват в момента за борба с резистентните на много лекарства инфекции, твърди нов доклад на Световната здравна организация, публикуван преди дни, предаде Си Ен Ен.

От май насам се разработват общо 51 нови антибиотици и 11 биологични лекарства, твърди новият доклад. По всяка вероятност обаче скоростта на увеличаване на резистентните бактерии ще надмине бавното темпо, с което се разработват нови лекарства, предупреждава документът.

„Идеята е биологичните лекарства да могат да заместят употребата на антибиотици, което ще помогне за решаване на проблема с резистентността на лекарствата“, коментира авторът на доклада Питър Бейер, съветник към департамента  „Важни лекарства и здравни продукти“ на СЗО.

На пръв поглед този голям брой потенциални нови лекарства трябва да е достатъчен, но не е така, коментира СЗО.  Само 33 от антибиотиците, които се разработват, са насочени към т.нар. приоритетни патогени.

Тази година СЗО публикува списък с дузина такива патогени: 12 отделни семейства от бактерии, резистентни на антибиотици, които представляват най-голямата опасност за човешкото здраве.  Сред приоритетните патогени е резистентната на лекарства туберкулоза, която е причина за смъртта на 250 000 души по света всяка година, както и различни мултирезистентни бактерии,  които са причинители на инфекции в болници и старчески домове и при пациенти, чиято грижа е свързана с използването на вентилатори и катетри.

От 33-те потенциални нови лекарства за лечение на приоритетни инфекции, само 8 са иновативни терапии. Другите 25 са просто модификации на съществуващите семейства антибиотици. В най-добрия случай, тези 25 лекарства ще изиграят ролята на краткосрочни решения, тъй като се очаква бактериите бързо да се адаптират и да станат резистентни и към тях, прогнозира СЗО.

Така например, туберкулозните инфекции се нуждаят от комбинация от поне 3 антибиотика за терапия, коментира новият доклад. Само 7 от новите лекарства за туберкулоза обаче са стигнали до клинични опити. Скоро ще има сериозен дефицит от опции за лечение на тази инфекция, предупреждава документът. Същото се отнася и за патогените, които могат да причинят много сериозни, понякога смъртоносни инфекции, обикновено в болници и старчески домове.

СЗО коментира като проблем и фактът, че се разработват твърде малко орални антибиотици. Те са необходими за борба с критично важни патогени и трябва да са достъпни в държави с ниски и средни доходи, коментира Питър Бейер.

 

 

Коментари