Публикация

Мерки и решения на БЛС за превенция агресията над медицински лица

Мерки и решения на БЛС за превенция агресията над медицински лица

Ще има ли „черен списък“ на пациенти?


В някои страни, като Великобритания и САЩ, има практика за съставяне на т.нар. „черен списък“ на пациенти, проявявали агресия срещу медици. Надявам се ние да не стигаме до нея.

Това каза д-р Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз, пред Нова телевизия.

В този списък са упоменати лица, на които се отказват домашни посещения. Ако има нужда от спешна помощ, пациентът ще отиде сам до центъра. Евентуално прегледът на място, в домашни условия може да се осъществи с придружаващ полицай, уточни д-р Грозев.
По статистика на БЛС нападенията над медици от спешната помощ за последната година и половина са над 100.

„Предлагаме, заедно с Министерството на вътрешните работи, през лечебните ни заведения, през нашите информационни възможности, да направим един такъв списък. В кабинета на личния лекар, в кабинета в извънболничната помощ, в кабинета на специализираната помощ, в болниците, в момента, в който ме приемат мен и аз съм извършил подобно деяние в миналото, през моето ЕГН и през моето име да светва една червена точица, зелена, синя, каквато искате, която да сигнализира моя колега, сестрата, акушерката, че аз като такава личност имам склонност към подобно поведение“, уточни д-р Грозев.

Той допълни, че на такъв пациент няма да бъде отказано лечение.

„Просто ще се знае, максимално ще се вземат някакви превантивни мерки в начин на отношение към него, на поведение. Може би по-внимателно, може би с известна превенция чрез органите на реда или на местна охрана, която има лечебното заведение. На подобен риск са изложени най-често общопрактикуващите лекари и спешна помощ“, отбеляза председателят на Българския лекарски съюз.

Целия разговор чуйте във видеото по-долу.
 

Коментари