Публикация

220 лъчетерапевтични лаборанти от 12 държави участваха в конгрес в „Токуда“

220 лъчетерапевтични лаборанти от 12 държави участваха в конгрес в „Токуда“

Събитието бе едно от най-мащабните и значими в Югоизточна Европа за работата на професионалистите по здравни грижи в областта на лъчелечението


Над 220 лъчетерапевтични лаборанти и професионалисти по здравни грижи, които работят в областта на лъчелечението, участваха активно на Третия регионален конгрес на SEETRO (South-East Europe Technology in Radiation Oncology) – сдружение на дружествата на лъчетерапевтичните лаборанти в Югоизточна Европа. 

Симпозиумът се проведе в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда в периода от 22 до 24 септември 2017 г. Директор на научната среща беше Ивет Паянова – старши лъчетерапевтичен лаборант в Отделението по лъчелечение и радиохирургия на болница Токуда.

Богатата програма от лекции и практически упражнения покри дейността на лъчетерапевтичните лаборанти и иновациите в лъчелечението и радиохирургията. Част от темите се фокусираха върху образните методи и протоколи в лъчелечението, имобилизацията, верификацията на лъчелечението, контурирането на органите в риск, новите методи за облъчване като лечение с гама и кибернож, брахитерапия, IGRT, IMRT, RapidArc и други.

Форумът дефинира и отговорностите и задълженията на професията лъчетерапевтичен лаборант. Бяха представени също съвременни модели на работа във връзка със защита от облъчване, комуникация с пациенти, сестринство и други. 

Лекторите на конгреса бяха специалисти от множество европейски страни, включително председателя на Комитета на лъчетерапевтичните лаборанти към Европейската асоциация по лъчелечение (ESTRO RTT Committee) Мишел Лийч, която беше почетен гост. Регистрирани бяха над 220 участници - лъчетерапевтични лаборанти, медицински физици, лекари, медицински сестри - специалисти, чиято ежедневна практика е свързана с лъчелечението. 

Чуждестранните делегати наброяваха 120 от 12 различни страни. 

Събитието бе едно от най-мащабните в областта на работата на лъчетерапевтичните лаборанти в Югоизточна Европа.

 

 

Коментари