Публикация

Да се намали дейността, която се поема от НЗОК, предложиха на 10 Национална конференция на НСАГДП

Да се намали дейността, която се поема от НЗОК, предложиха на 10 Национална конференция на НСАГДП

Изключително интензивно протече 10-тата Юбилейна Национална конференция на акушер-гинеколозите от доболничната помощ. Събитието се състоя от 22 до 24 септември, в гр. Несебър и бе посетено от много акушер-гинеколози, както от страната, така и от чужбина.


Още с откриването председателят  на НСАГДП - проф. Петър Петров отправи поздрави към присъстващите и изрази мнение, че се надява всеки един от тях да научи нещо ново и полезно, което е и смисълът на това събитие.

 

Основни акценти в програмата на конференцията бяха различните видове скрининги и тяхната роля в диагностиката на генетичните заболявания и едно от най-тежките заболявания в тази област- онкогинекологичния рак. Особено интересни лекции, посветени на последната тема, изнесоха д-р Арман Христамян от УМБАЛ „Св. Георги“- Пловдив и проф. Стефан Иванов от СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов – Варна“.

 

По време на конференцията аг специалистите наблюдаваха на живо 4D ултразвукова диагностика с демонстарция върху бременни, извършена от проф. Мария Малинова от Медицински университет- Пловдив.

 

 

Страстите на участниците се нагорещиха в края на събитието, когато имаха възможност да дискутират колко е адекватно заплащането на акушер-гинекологичната помощ у нас и какво може да се направи, за да се подобри то. Предложенията бяха много и разнообразни: да се намали дейността, която се поема от НЗОК, като например да се извадят от пакета ехографията и колпоскопията; да се окаже натиск, за да има истинска здравна реформа; да се увеличи финансирането по отделните пътеки и др.

 

Поради недостиг на време проф. Петър Петров предложи дискусията да продължи онлайн в Кредо Уеб, където всеки един акушер-гинеколог може да участва и да изкаже своето мнение по този въпрос.

Коментари