Публикация

Да се намали дейността, която се поема от НЗОК, предложиха на 10 Национална конференция на НСАГДП

Изключително интензивно протече 10-тата Юбилейна Национална конференция на акушер-гинеколозите от доболничната помощ. Събитието се състоя от 22 до 24 септември, в гр. Несебър и бе посетено от много акушер-гинеколози, както от страната, така и от чужбина.


Още с откриването председателят  на НСАГДП - проф. Петър Петров отправи поздрави към присъстващите и изрази мнение, че се надява всеки един от тях да научи нещо ново и полезно, което е и смисълът на това събитие.

 

Основни акценти в програмата на конференцията бяха различните видове скрининги и тяхната роля в диагностиката на генетичните заболявания и едно от най-тежките заболявания в тази област- онкогинекологичния рак. Особено интересни лекции, посветени на последната тема, изнесоха д-р Арман Христамян от УМБАЛ „Св. Георги“- Пловдив и проф. Стефан Иванов от СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов – Варна“.

 

По време на конференцията аг специалистите наблюдаваха на живо 4D ултразвукова диагностика с демонстарция върху бременни, извършена от проф. Мария Малинова от Медицински университет- Пловдив.

 

 

Страстите на участниците се нагорещиха в края на събитието, когато имаха възможност да дискутират колко е адекватно заплащането на акушер-гинекологичната помощ у нас и какво може да се направи, за да се подобри то. Предложенията бяха много и разнообразни: да се намали дейността, която се поема от НЗОК, като например да се извадят от пакета ехографията и колпоскопията; да се окаже натиск, за да има истинска здравна реформа; да се увеличи финансирането по отделните пътеки и др.

 

Поради недостиг на време проф. Петър Петров предложи дискусията да продължи онлайн в Кредо Уеб, където всеки един акушер-гинеколог може да участва и да изкаже своето мнение по този въпрос.

Коментари