Публикация

МЗ: Няма нарушения в „Пирогов“ по случая с пострадалия край болницата пациент

МЗ: Няма нарушения в „Пирогов“ по случая с пострадалия край болницата пациент

Това показват проверките на агенция „Медицински одит“ и Столичната здравна инспекция


Не са открити нарушения от страна на „Пирогов“ по случая с пострадалия при инцидент мъж в близост до лечебното заведение, на когото беше отказана медицинска помощ от работещите в кабинет 105 на болницата.

Това показват проверките на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ (ИАМО) и на Столичната здравна инспекция (СРЗИ), информира Министерството на здравеопазването.

ИАМО констатира, че съгласно чл. 9 от Наредба №25 за оказване на спешна медицинска помощ: „центровете за спешна медицинска помощ организират и осигуряват: т.5 „оказването на спешна медицинска помощ при бедствия, аварии и катастрофи, осъществявайки взаимодействие с органите на полицията, пожарната и гражданската защита“.

Проверката на СРЗИ показва, че съгласно Правилника за устройството, дейността и вътрешния ред на лечебното заведение, медицинските специалисти оказват помощ единствено на територията на болницата и повтаря заключението на Медицински одит, че „според действащата нормативна уредба ЦСМП оказват спешна медицинска помощ на мястото на инцидента и по време на транспорт до болнична структура“. 

В случая екипите на ЦСМП са се отзовали на подадения сигнал за 5 минути – сигналът е получен на тел. 112 в 15:50 часа, а екипът на спешна помощ е пристигнал на мястото на инцидента в 15:55 часа. Пациентът веднага е откаран в „Пирогов“, където е прегледан, диагностициран с черепно-мозъчна травма и е хоспитализиран в реанимационното отделение на Клиниката по неврохирургия, допълват от МЗ.


 

Коментари