Публикация

В „Пирогов“ уволниха медиците, отказали прием на починал впоследствие пациент

В „Пирогов“ уволниха медиците, отказали прием на починал впоследствие пациент

Вътрешна проверка в болницата установила неизпълнение на трудовите задължения


Директорът на спешния институт „Пирогов” проф. Асен Балтов издаде заповеди за уволнения на служителите от дежурния екип, отказали да приемат пациент в тежко състояние, който впоследствие починал, съобщиха от лечебното заведение.

Случаят на 74-годишния пациент нашумя преди дни, след като неговата съпруга Евелина Добрева написа открито писмо до здравния министър. В него вдовицата споделя за проявена лекарска небрежност, за голямо закъснение на екипа на Бърза помощ (над час), за отказано лечение в „Пирогов“, забавяне в „Александровска“. 

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров разпореди спешни паралелни проверки в Центъра за спешна медицинска помощ – София и в двете университетски болници. 

Вътрешна проверка в „Пирогов“ е констатирала, че дежурният екип в кабинет №126 в Спешното отделение на болницата на 16 септември не е извършил регистриране в болничната информационна система на докарания от екип на ЦСМП -София-град, Спас Добрев.

Също така не са документирани резултатите от извършения преглед и не са проведени лабораторни изследвания на пациента. Установено е и неспазване на техническите и технологичните правила и неизпълнение на трудовите задължения на дежурния екип, уточняват още от лечебното заведение.

На базата на резултатите от тази проверка, изпълнителният директор на болницата проф. Асен Балтов е издал заповедите за административни наказания – уволнения на служителите от дежурния екип.

Коментари