Публикация

Безплатни кардиологични прегледи по случай Световния ден на сърцето в „Софиямед“

Безплатни кардиологични прегледи по случай Световния ден на сърцето в „Софиямед“

Специалисти ще консултират на 29 септември, след предварително записване на час по телефона


Най-модерното здравно заведение в страната УМБАЛ „Софиямед” ще отбележи Световния ден на сърцето с безплатни кардиологични прегледи. 

Те ще се извършват на 29 септември от 10:00 до 16:00 часа с предварително записване на тел. 0700 31 051 и ще включват безплатна електрокардиограма и измерване на кръвното налягане. 

Водещи кардиолози от лечебното заведение ще предоставят и индивидуални консултации за това как да избегнем сърдечносъдовите заболявания и при какви индикации следва да потърсим лекарска помощ.

Според доц. д-р Добри Хазърбасанов, д.м., началник на Клиниката по кардиология и инвазивна кардиология в университетска болница „Софиямед“ оптималното коригиране на рисковите фактори като спиране на тютюнопушенето, контролиране на артериалната хипертония и захарният диабет, поддържането на добра физическа активност, както и ранната диагностика могат да ни предпазят от инфаркт.

„Профилактични прегледи за сърдечносъдови заболявания е добре да се извършват веднъж на 1-2 години, като се започне от 45 години при мъжете и 50 години при жените. Честотата на прегледите се определя от индивидуалният рисков профил. 
При наличие на повече от два рискови фактора за исхемична болест на сърцето е необходимо ежегодно изследване на липиден профил, ЕКГ и насочени изследвания при установяване на абнормна находка“, коментира кардиологът.

Коментари