Публикация

Отново съмнения за забавено лечение, жена почина от сепсис 

Отново съмнения за забавено лечение, жена почина от сепсис 

Синът на Петя Илиева е лекар в САЩ и твърди, че безуспешно е опитвал да говори с колегите си по телефона


Отново съмнение за забавено лечение и преждевременна смърт. Става въпрос за 67-годишна жена, починала от сепсис, след като е била прегледана в „Пирогов“ и насочена към Военномедицинската академия в София, информира Нова телевизия.

За случая разказаха децата на жената. Синът й е лекар по спешна медицина в САЩ и твърди, че е правил многобройни опити да говори със своите колеги, докато са преглеждали майка му, но безуспешно.

Вечерта на 30 август 67-годишната Петя Илиева рязко се почувствала зле. Няколко дни по-рано тя се оплаквала от болки в кръста, имала дискова херния. 

Изпитваше болки в крайниците, те оттекоха. Появиха се странни образувания като пъпки със съсирена кръв по тялото й, цялата се изпотяваше. Беше леденостудена, трудно подвижна, леко неадекватна, говореше завалено, дишаше доста тежко, разказа пред камерите на телевизията дъщерята на Петя - Юлия Бочукова.

Към полунощ Юлия откарала майка си в „Пирогов“. 

„Лекарката й вдигна ръцете, краката. Попита я дали ги чувства, майка ми отговори, че ги чувства. Измери й кръвното – то беше много ниско – 80 на 40. Каза ни да вземем кола и айрян, за може да й се вдигне кръвното“, поясни дъщерята.

През това време Юлия говори по телефона с брат си – Людмил – лекар в САЩ с дългогодишен опит в спешната медицина. Чувайки симптомите, той предполага каква е диагнозата – сепсис или кръвно отравяне. 

Всеки ден виждам септичен шок. Трябва да бъде разпознат на момента. Няма как да не го разпознаеш – хората изглеждат много зле. Исках да говоря с дежурния лекар, но тя отказа. Майка ми е трябвало да постъпи в Шоковата зала незабавно, заяви синът.

Дъщерята на починалата жена разказва, че в „Пирогов“ са отказали да приемат майка й: „Чакахме две … сестри ли, лекари ли … да напишат каква е диагнозата. Едната попита другата какво да напише. „Ами пиши, пиши … болки в кръста“, бил отговорът. Казаха, че трябва да я заведем във Военномедицинската академия, че при тях няма дежурен невролог“.

Така Юлия откарва майка си във ВМА.

„Тя не можеше да ходи. Там ни посрещнаха ядосани и разгневени, че ни препращат от „Пирогов“. Защото преди нас имаше пациенти, който също бяха върнати от „Пирогов“. Във ВМА стояхме около 3 часа, без да направят нищо“, твърди дъщерята.

Това, което правиха там, е, че я размотаваха от етаж на етаж, правиха й рентгенови снимки на белия дроб, което беше абсолютно ненужно. Неврологът във ВМА нямаше никаква представа за какво ставаше въпрос. Той извика на консултация някакъв интернист, който въобще не искаше да говори с мен. Аз, в отчаянието си, написах диагнозата и какво трябва да се направи на смс и го пратих на телефона“, отбелязва Людмил.

Това е септичен шок, сепсис, трябва да бъде сложена веднага на антибиотик. Това написа брат ми. Казвайки на лекаря, той се разгневи“, споделя Юлия.

Петя Илиева е приета към 3:00 часа след полунощ в Интензивното отделение на ВМА. Тогава дъщеря й я видяла за последен път.

На другия ден от лекаря, който бил на смяна в отделението, Юлия научила, че щом постъпил в 8:00 часа сутринта, веднага разбрал, че става въпрос за сепсис и майка й е в шок. Незабавно започнали да правят необходимото, сложили я на антибиотици.

Когато било твърде късно, тогава са започнали мерки, които не са довели до нищо. Видях лабораторните данни, фазата е била толкова напреднала на сутринта, че майка ми по никакъв начин не би могла да бъде спасена. Ако е могло да бъде спасена, това е можело да се случи в „Пирогов“, отбелязва синът.

От „Пирогов“ заявиха пред телевизията, че през нощта нямат дежурен невролог. Ето защо пациентите биват насочвани към лечебно заведение, в което има. 

Ако такова нещо се случи в Америка, ако човек в септичен шок бъде отпратен, то лекарят на следващия ден няма да практикува, ще бъде осъден и никога повече няма да види пациент през живота си, категоричен е синът на починалата жена. 

От ВМА заявиха, че започват незабавна проверка по случая.

Коментари