Публикация

София е домакин на конгрес, посветен на предотвратяването на внезапната сърдечна смърт

София е домакин на конгрес, посветен на предотвратяването на внезапната сърдечна смърт

Той ще се проведе в периода 29 септември – 1 октомври, организатор е Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология в България


IV Национален конгрес по кардиостимулация и електрофизиология ще се проведе от 29 септември до 1 октомври в столичния хотел „Рамада”. Той е посветен на най-актуалните теми в електрофизиологията и кардиостимулацията, а лектори ще са изявени български специалисти в тази област от кардиологията и утвърдени имена от чужбина.

Форумът се организира от Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология в България.

Очакваме сериозно международно участие, водещи специалисти от Европа, големи имена в областта на електрофизиологията. Ще дойдат да споделят своя опит и наши колеги, работещи зад граница, обясни председателят на сдружението д-р Васил Трайков.

Фокусът на конгреса е върху новите терапевтични стратегии при предсърдно мъждене, както и върху камерните тахиаритмии и внезапната сърдечна смърт. Ще бъдат представени също новости от областта на кардиостимулацията и сърдечната ресинхронизираща терапия. 

Основните теми са предсърдното мъждене, внезапната сърдечна смърт и нейното профилактиране. Ще бъдат засегнати и проблемите на кардиостимулацията, катетърната аблация при различни видове аритмии като алтернатива на медикаментозното лечение. Това вече е много напреднала област в електрофизиологията, която се развива изключително бързо.  

Повечето пациенти с ритъмни и проводни нарушения се проследяват от клинични кардиолози и общопрактикуващи лекари. Тези специалисти също имат нужда да осъвременят своите знания, да сравнят резултатите на новите с вече утвърдените терапевтични стратегии в електрофизиологията и терапията с имплантируеми електронни устройства, изтъкват организаторите на събитието.

Конгресът ще завърши с кръгла маса на тема: „Превенция на внезапната сърдечна смърт“. 

Сред темите, по които ще дискутират участниците в кръглата маса, са:
- Проблемът внезапна сърдечна смърт – епидемиология, причини, значимост, социален ефект;
- Извънболничен сърдечен арест – начини и средства за подобряване на преживяемостта;
- Първична и вторична превенция на ВСС – роля на имплантируемите кардиовертер-дефибрилатори;
- Фармакоикономически параметри на имплантацията на ICD;
- Реимбурсация на ICD в страните от ЕС;
- Резултати от български регистър за вторична превенция на ВСС.

Конгресът е насочен освен към специалистите в кардиостимулацията и електрофизиологията, към общи кардиолози и общопрактикуващи лекари, както и към всеки, който се интересува от тази област на медицината. Има секция и за медицински сестри, добави д-р Трайков.
 

Коментари