Публикация

782 души получили здравна и социална грижа по проект 

Той обхваща възрастни хора над 65 години, като 80% от бенефициентите на центровете са самотно живеещи


782 души са получили здравна и социална грижа по проекта „Домашни грижи за независим и достоен живот“.

Това стана ясно при посещението на министъра на здравеопазването проф. Николай Петров в Център „Домашни грижи“ във Враца.

Проектът се изпълнява съвместно от Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика, Българския Червен кръст и Швейцарския Червен кръст. Той обхваща възрастни хора над 65 години, като 80% от бенефициентите на центровете са самотно живеещи. Изпълнява се от пет години и вече са създадени 4 центъра в Северозападна България - в Бяла Слатина, Оряхово, Криводол и Враца. Пациентите са 407 и за всеки един от тях се грижи медицинска сестри и домашен помощник.

Здравният министър коментира, че в резултат от действието на проекта са намалели посещенията при личния лекар, по-малко са и повикванията към Спешната помощ, а при 131 пациенти е постигнато значително подобряване на здравословното състояние. По думите на проф. Петров този модел може да работи добре в страната, с оглед демографската структура на населението. Той пое ангажимент комплексното предоставяне на здравни и социални услуги да се превърне в дългосрочен приоритет на държавата.

Министърът поздрави изпълнителите на проекта, които, по думите му, постигат изключителен резултат и осигуряват всеобхватност на социалната и здравната услуга.

Министърът на здравеопазването и министърът на труда и социалната политика посетиха в дома ѝ 90-годишната Йорданка Хаджийска, която е един от пациентите на Център „Домашни грижи“, гр. Враца. 

Коментари