Публикация

Животоспасяваща терапия вече се прилага и у нас

В Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център изписаха първите двама пациенти с диахронична тромбоемболична пулмонална хипертония


„Ако сте пациент с диахронична тромбоемболична пулмонална хипертония, средната прогноза за живота Ви е около 1 година. Животът Ви е такъв, че качвате пет стъпала, а на шестото почивате, за да можете да изкачите седмото. Аз съм опериран 2011 г. и може би щях да умра 2013 – 2014 г. Сега имам възможност да карам велосипед по 100 км на ден. Т.е. може да се говори, че се постига състояние на излекуване“. Това сподели пред журналисти пациентът Тодор Мангъров, председател на Асоциация Пулмонална хипертония. Той е първият българин, чийто живот е бил спасен от лекарите, чрез уникална хирургична интервенция. Операцията му е направена преди години във Виена, Австрия. Мангъров добави, че такова лечение се прилага на много малко места по света.

Отскоро интервенцията се прави и в България. Днес в Oтделението по кардиохирургия на Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център бяха изписан първите двама пациенти.

Д-р Цанко Гълъбов, началник на Oтделението по кардиохирургия, каза, че техниката на операцията е изключително сложна, но ефективна и сравнително нискорискова. За осъществяването й българските лекари са били подпомогнати от свои колеги от Кеймбридж, където се намира най-големият център за лечение на белодробна хипертония.

„В основата й лежи стара техника, но алгоритъмът, който възприемаме от колегите, позволява пулмоналното съдово русло да се изчисти от тромби. Това, в повечето случай, води веднага до намаляване на стойностите на пулмоналното налягане“, обясни д-р Гълъбов.

Кардиохирургът д-р Георги Игнатов каза, че това е скок за българската медицина, защото досега всички пациенти е трябвало или да се лекуват в чужбина, където това лечение е много скъпо, или да живеят няколко години на поддържаща терапия, при изключително ниско качество на живот. Той отбеляза, че от заболяването страдат около 25-30 души на един милион.

Д-р Игнатов заяви, че намеренията на екипа от Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център е да изгради национална система за лечение на това заболявания. В нея трябва да се включат и другите центове за лечение на пулмонална хипертония, като Националната кардиологична болница, УМБАЛ „Св. Анна“ в София и УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна. За основа ще се ползва опитът на лекарите от Кеймбридж и Сан Диего. „Това ще даде възможност пациентите да получат лечение на ниво по-високо дори от това във Виена, Париж и в Германия. За да не се компрометира протоколът, който е установен в Кеймбридж и Сан Диего, от там ще монтират целия процес от селекцията на пациентите до тяхното изписване и последващо проследяване“, каза д-р Игнатов.

Специалистът също така отбеляза, че заболяването трябва да бъде направено по-разпознаваемо за лекарите в България. По думите му има форми, които протичат много подмолно, без остра фаза, която да показва развитие на това състояние. Той освен това добави, че е необходимо да бъдат проведени разговори с НЗОК и МЗ, за възможността това лечение да бъде заплащано от публичния фонд. 

 

Коментари

Здравейте,уважаеми колеги!Адмирации за вашите успешни операции за Белодробната Хипертония!Радвам се за  вас и се гордея ,че в България има такива специалисти!Желая  ви здраве и още успехи на медицинското поприще!С искрено уважение:Доктор Людмила Костова- Враца-11.10.2017г.