Публикация

Обмислят въвеждане на безплатна ваксина за варицела

Обмислят въвеждане на безплатна ваксина за варицела

Дошло е време за актуализиране на Имунизационния календар на България, заяви пред експерти д-р Ангел Кунчев


Дошло е времето за осъвременяване на Националния имунизационен календар, оповести д-р Ангел Кунчев, държавен здравен инспектор към МЗ. Той коментира идеите за промени на кръгла маса в парламента, която обсъди съвременните проблеми и предизвикателства пред ваксинопрофилактиката.

Една от обмисляните промени е да се въведе ваксината срещу варицела. Натискът за това идвал от самите родители, които непрекъснато звънели и се интересували от тази възможност. Необходимо е обаче внимателно да се прецени с коя точно ваксина и в коя възраст да започнем, поясни д-р Кунчев.

Друга промяна в наредбата за имунизациите, която ще залегне вероятн от 2019 г., е да се намали приемът на пневмококова ваксина от три на две дози. Това е предпочитан вариант от джипитата, сочи обратната връзка. Само Чехия и Гърция в целия ЕС още работят по схема.

Може да се обмисли и намаляване на БЦЖ ваксината с още един прием

Статистиката е следната: 9 страни в ЕС не правят противотуберкулозна ваксина изобщо. С един прием са 20 страни. Само Гърция и България са съответно с два  и пет приема. Тук също има възможност за корекция, макар и след много внимателно преценяване на ситуацията.

„Въпросът с имунизационното покритие е въпрос на доверие. Колкото по-малко е доверието в личния лекар, толкова по-трудно може той да си свърши работата. Не е лесно, защото оставихме у нас да се вихри яростната антиваксинална кампания“, каза още д-р Кунчев.

Необоснованите обвинения, че HPV ваксината е причина за тежкото заболяване грануломатоза на Вегенер, доведе до срив в покритието с тази имунизация. Твърдението излезе от майката на момичето. Сега обхватът на програмата е 3-4%, което излага на ненужен риск младите момичета да стигнат до предракови и ракови изменения на маточната шийка. По конкретния случай се доказа категорично, че няма връзка между ваксината и заболяването. 16 държавни експерти застанаха с името си зад това становище.

Другата национална програма за профилактика на ротавирусите обаче върви добре. Обхватът при ротавирусната ваксина е 21%, което е добър резултат, посочи д-р Кунчев. Тази имунизация е безплатна за бебетата от началото на тази година. Дава се под формата на капки под езика в детската консултация след 6-ата седмица.  

Трябва да се търси възможност противогрипната ваксина да стане безплатна за рисковите групи. В тях влизат и всички възрастни над 65 г., както и хората с хронични заболявания.

60% от лекарите признават, че не знаят къде да съобщят за нежелана реакция

Българската педиатрична асоциация ще продължава да работи за приемането на цялостен документ, който да регламентира цялостно процесите около включването на нови ваксини, заявки, доставки, съхранение и още много въпроси, които сега не са уредени. Това заяви на кръглата маса проф. Владимир Пилософ, председател на Българската педиатрична асоциация.

Трябва да има мониторинг на ваксинопредотвратимите заболявания, да се правят икономически анализи, както и постоянно действаща проваксинална кампания. Става дума за всеобхватен документ за цялостната политика на държавата по ваксинапрофилактиката, който да се усъвършенства.

В него ще бъде включено и създаването на електронен регистър на нежеланите реакции. Изненадващо анкета сред джипита и педиатри показала, че над 60% от тях не знаят къде да съобщят за нежелана реакция, посочи проф. Пилософ. Той предполага, че истинската причина е свързана със сериозната проверка на цялостната дейност, която идва, след като някой лекар подаде такова съобщение.

Трагедия е деца в Европа да умират от болести, за които има ваксини

Ваксинопрофилактиката е задължителен елемент за функционирането на здравната ни система, изтъкна Светлана Йорданова, зам.-министър на здравеопазването. Става дума за прилагане на ефективни мерки, основани на научни доказателства, посочи тя. „Въпреки трудностите, актуалното състояние на ваксинопрофилактиката е на високо ниво, сравнимо с другите страни. Има още какво да се желае. Липсата на тежки заразни заболявания се дължи именно на прилагането на активна ваксинопрофилактика. През последните години има значимо понижаване на детската смъртност“, коментира Йорданова.

Трагично е, когато дори деца в развитата Европа умират заради ваксинопредотвратими заболявания. Това сподели Скендер Сила, който ръководи офиса на Световната здравна организация у нас. Последно 6-годишно момче в Италия е починало от морбили. В Румъния тази изключително заразна болест стана причина за 32 смъртни случая, а в Германия за един. Един от проблемите е колебанието за получаване на ваксина от страна на родителите, изтъкна Скендер Сила.

Автор Илияна Ангелова

Коментари