Публикация

Министър Петров: Болниците да транспортират спешни пациенти, ако не могат да помогнат

Министър Петров: Болниците да транспортират спешни пациенти, ако не могат да помогнат

Той подкрепи уволненията в „Пирогов“ след смъртта на пациент


Очаква се резултатите от възложената проверка в Центъра за спешна помощ - София, „Пирогов“ и УМБАЛ „Александровска“ след смъртта на 74-годишния Спас Добрев да бъдат готови днес по обед, а в краен случай - в понеделник.

Това обяви министърът на здравеопазването проф. Николай Петров. 

В началото на седмицата, той се срещна с вдовицата Евелина Добрева, според която съпругът й е починал заради лекарска небрежност и забавяне на терапията на 16 септември. Линейката пристига с голямо закъснение (над час), на пациента, който е в изключително тежко състояние, е отказан прием в „Пирогов“, и впоследствие той починал в „Александровска“, въпреки оказаните лекарски грижи. В „Пирогов“ последваха уволнения на служителите от дежурния екип, вътрешна проверка в „Александровска“ не откри пропуски в работата на медиците, приели и лекували мъжа.

Разговарях с директора на „Пирогов“, той ми каза какви мерки възнамерява да предприеме и го подкрепих, че спешният пациент се води в най-близкото лечебно заведение. И няма да спрем дотук - пациентът остава в лечебното заведение и ако той не е профилен, ще трябва лечебното заведение да има грижата да го предислоцира към друго лечебно заведение, където профилът би бил по-добър. Това не трябва да е грижа на екипа с линейката, който да чака решението къде ще бъде пратен пациентът, ако не бъде приет тук, коментира министър Петров пред журналисти във Враца, където посети Център „Домашни грижи“

Здравният министър посочи, че възнамерява да предложи в кратки срокове и по-ясен регламент специално по отношение на починали пациенти и техните близки, за да се улеснят хората в най-трудния в живота им момент, когато изпращат близък човек. По думите му нищо не пречи медицинска сестра или санитар да отговарят за обикалянето по гишета, за печат или за входящ номер. „Така ще направим нещо добро за хората. Това няма да струва пари и мисля, че директорите на болниците ще го приемат с удоволствие“, заяви министърът.

По-късно през деня проф. Петров посети МБАЛ „Христо Ботев“ и обсъди състоянието ѝ с нейния директор. Министърът коментира, че неговото желание е съдбата на МБАЛ – Враца да бъде добра.

С тази болница имам връзка от много години, много пациенти от Враца съм лекувал на база на нашето добро сътрудничество, т.е. има и личен момент тук. Проблемът е, че има много натрупани стари задължения. В момента тече процес на преструктуриране, на оздравяване, но старите дългове с огромните лихви създават проблем. Здравното министерство прави всичко възможно, за да помогне на болницата и методично, и финансово, подчерта здравният министър.

Той поясни, че авансово са преведени няколко месеца напред сумите, които МЗ плаща за спешност, за отдалеченост. 

„Ще направим всичко възможно болницата да я има, да бъде добре и всичко да бъде наред. Тези стари задължения, с по 11-12% лихва, са ужасен камък, който тежи не само на Враца, тежи и на Стара Загора, Бургас, Ловеч“, посочи още здравният министър.

Коментари