Публикация

Възможно ли е невромускулно преобучение на мозъка

Възможно ли е невромускулно преобучение на мозъка

Вибрационната терапия може също да увеличи плътността на костите, да намали болката и възпалението


Вибрационната терапия бележи началото си от космическата програма на Русия. Там специалистите експериментирали с вибрационни платформи като начин за предотвратяване на загуба на костна и мускулна маса при астронавтите, докато са в Космоса. Новината постепенно се разпространява в Европа и САЩ и скоро вибрационните платформи започват да се появяват във фитнес клубове.

 

Вибрационната терапия помага да си възвърнете силата на мускулите, помага за костната плътност и е съществен компонент от програмата за невромускулно преобучение в Американската клиника за гръбначни заболявания. Тя е много ефективно средство за „преобучение” на мозъка да използва правилна стойка и биомеханика. Когато застанете на вибрационната платформа, постуралните Ви мускули трябва да направят няколко бързи корекции, цели 50 пъти в секунда, за да се адаптират и балансират. Упражненията, изпълнявани по този начин, могат да бъдат три пъти по-ефективни от тези, изпълнявани свободно.

 

Вибрационната терапия може също да увеличи плътността на костите, да намали болката и възпалението, да ускори възстановяването при навяхвания, разтежения и фрактури, да увеличи гъвкавостта на ставите, да намали стреса, да повиши нивата на енергия, както и да помогне за детоксикацията на тялото. А според много от нашите пациенти вибрационната терапия има допълнителен бонус, като осигурява цялостно усещане за релакс.

 

 

 

За да се постигнат положителни и дълготрайни резултати, лечението в единствената в Европа клиника за гръбначни заболявания чрез методите на хиропрактиката завършва именно с невромускулно преобучение на мозъка. Диагностиката започва със специализиран процес на заснемане на рентгенови снимки, за да се установи как функционира гръбнакът. В седнала позиция има 35% повече натиск на гръбначната структура от гравитацията в сравнение с изправена позиция и 50% повече натиск в сравнение с легнало положение. Специализираният софтуер позволява 41 измервания на гръбнака от 23 ъгъла, сравнявайки гръбнака на пациента с математическия модел на нормалния гръбнак. Това отличава конкретните зони с ненормална позиция на гръбнака, които са първопричината за увреждането, предизвикващо оплакванията и болката при пациента. След като е открита първопричината, се разработва рехабилитационна програма спрямо конкретните проблеми и дефицити на отделния пациент.

 

Преобучаването на мозъка да запази новата стойка и правилната позиция на гърба е последната стъпка в терапията - след процедурите за гъвкавост и хидратация, както и след мануалната терапия. Невро-мускулното преобучаване е специална система, при която се използват вибрационна платформа, заедно със специални тежести за тялото. Целта на тази процедура е мозъкът да свикне с новата позиция, както и да се подсилят мускулите, които държат изправената стойка. И най-важното – тази нова позиция да се запази естествено, без човек да мисли за това. Вибрационната терапия подпомага стягането на мускулите – за една секунда се извършват 30 контракции или близо 3000 различни контракции само за пет минути. Те намаляват възпалението, а това понижава болката. Отпускат тъканите, увеличават гъвкавостта и подобряват костната маса. Така сухожилията се възстановяват, а терапията подхранва увредените тъкани. Комбинацията от всички тези процедури работи синергично, ускорява оздравителния процес и премахва причината за оплакванията на пациента.

 

 

Коментари