Публикация

Първият в историята на България випуск „Военни лекари“ положи военна клетва

Първият в историята на България випуск „Военни лекари“ положи военна клетва

Обучението се провежда едновременно в МУ – Варна, ВМА и ВВМУ, в редовна форма с продължителност 6 години


Първият в историята на България випуск „Военни лекари“ положи във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ клетва за вярна служба пред народ и Родина.

През тази учебна година за първи път у нас Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна, съвместно с Военномедицинска академия и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, предлагат възможност за обучение по специалност „Военен лекар“. 

Обучението се провежда едновременно в МУ – Варна, ВМА и ВВМУ, в редовна форма с продължителност 6 години. След завършване на пълния курс на обучение студентите ще получат образователно-квалификационните степени „Магистър“ - по специалността „Медицина, и „Бакалавър“ - по специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“.

Ръководството на ВМА благодари на началника на Военноморското училище за сътрудничеството и успешното стартиране на тристранния проект, благодарение на който за първи път в България започна обучение на военни лекари и военни медицински сестри.

Гости на събитието бяха заместник министър-председателят по обществения ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, командирът на ВМС – контраадмирал Митко Петев, флотилен адмирал Димитър Йорданов – командващ СКС, проф. д-р Любомир Алексиев, вицеадмирал о.р. Димитър Павлов – министър на отбраната (1995 – 1997).

Ритуалът по полагане на военна клетва започна с посрещане на бойното знаме на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Церемонията беше ръководена от командира на батальона за подготовка на курсанти – капитан III р. Петър Климов.

След приемането на строя от министъра на отбраната, курсантите положиха военна клетва и поединично преминаха под знамената.

„Скъпи курсанти, Вие днес положихте клетва за вярност пред България. Тази клетва е до края на живота и всички ние, които сме положили тази клетва, сме длъжни да служим на България вярно, да служим на България докрай“, заяви в приветствието си министър Каракачанов.

Ритуалът бе финализиран с тържествен марш и изпращане на бойното знаме на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

Коментари