Публикация

Онколекарства за 30 млн. лв. се изхвърлят всяка година у нас

Онколекарства за 30 млн. лв. се изхвърлят всяка година у нас

Системата за съхранение на медикаменти не позволява повторно използване


Годишно онколекарства за около 30 млн. лв. отиват на боклука. Това пише в. „Труд“, като пояснява, че става въпрос за скъпоструващи медикаменти, съхранявани във флакони, остатъчните количества от които се хвърлят след отваряне.

Причината е, че в България за разлика от повечето европейски държави и САЩ, не е въведен механизъм за многократно използване на онкопрепарати - т.нар. затворени системи за инжекционно приложение на лекарства. 

В резултат на това се пилеят около 20% от парите на данъкоплатците, заделяни всяка година за скъпоструващи медикаменти. Освен финансови загуби, се отчитат поражения за околната среда и хората, отбелязва изданието.

От публикацията става ясно още, че флаконите, с които в момента се работи у нас, създават и токсична среда за медицинския персонал. Българските клинични наблюдения, както и проби, изследвани в Германия показват, че на някои медикаменти лекарите и сестрите ни са изложени 1500 пъти над нормата. Ето защо издадена специална препоръка на Съвета на Европа за предпазване на здравните работници. 

Доказано повишена е заболеваемостта на персонала в онкологичните диспансери от рак, имунодефицитни състояния, допълва всекидневникът.

Подробности по темата четете в новия брой на в. „Труд“.

Коментари