Публикация

Проф. Н. Петров: Лекарят не е безгрешен, но той не бива да бъде сатанизиран

Проф. Н. Петров: Лекарят не е безгрешен, но той не бива да бъде сатанизиран

По-малко медици напускат страната ни


Българският лекар е добре образован човек, ерудиран, възпитан и по тази причина търпящ постоянно хули откъде ли не. Лекарят не е и безгрешен, но той не бива да бъде сатанизиран.

Това заяви министърът на здравеопазването проф. Николай Петров.

В интервю за предаването „Панорама“ по БНТ министърът коментира скандалните случаи от последните дни за отказано лечение и починали пациенти.
По думите му има едно натрупване на такива случаи -  имало ги е и в миналото, много вероятно да има и в бъдещето.

Не бих казал, че системата на здравеопазване е безупречна, че няма слабости и в това намирам и смисъл на моята мисия като министър – да се опитам да я направя по-ефективна, отбеляза проф. Петров.

Той отправи апел към хората да не изпадат в крайности и да не сатанизират медицинското съсловие: „Имайте предвид, че лекарите, медицинските сестри, обслужващият персонал работят в доста трудна среда. Имайте предвид, че ако трябва да отделим една група от тях, които работят в най-тежките условия, това са спешните медици“, подчерта проф. Петров.

Министърът поясни, че абсолютен приоритет в работата на правителството е проектът за реализиране на Спешната помощ.

Смисълът от нашето съществуване и нашата работа са пациентите. Ние самите сме пациенти. 
Не бива да преиграваме, трябва да бъдем смирени, нуждата да ни има нас са нашите пациенти, подчерта здравният министър.

Проф. Петров посочи, че процесът на емиграция на лекарите върви към затихване. По данни на Министерството на здравеопазването през 2015 г. в чужбина са заминали 365 медици, а през 2016 г. - 258, т.е. за една година са със 100 по-малко. Със сигурност 50% от завършващите студенти у нас се записват за специализация в България. 

Министърът обърна специално внимание на това, че единствено в образованието по медицина не се допусна пропуск и пробив, много чужди студенти учат в страната ни.

Цялото интервю с проф. Николай Петров можете да прочетете тук.

Коментари