Публикация

Естествен  протеин може да предпази окото от слепота

Естествен  протеин може да предпази окото от слепота

Учени установиха механизъм, по който се уврежда ретината при глаукома


Естествен протеин, наречен неврозерпин, играе ключова роля за поддържането на здрава ретина на около. Именно този протеин се дезактивира, когато човек заболее от глаукома, установи проучване на екип от австралийския университет Macquarie.

Данните от изследването могат да послужат за изготвянето на стратегия за превенция и лечение на глаукома, съобщава Medical News Today.

Глаукомата е широко понятие и включва група заболявания, протичащи с характерни изменения в зрителното поле. Те увреждат зрителния нерв, който свързва ретината с мозъка. Уврежданията на оптичния нерв нарушават предаването на визуалните сигнали до мозъка, в резултат на което може да се стигне до загуба на зрение и до слепота. Глаукомата най-често се причинява от увеличаване на очното налягане, което може да увреди очния нерв.

Неврозерпин и глаукома

Вече е установено, че неврозерпинът е протеин, който блокира активността на ензима плазмин. Неврозерпинът защитава неврони или нервни клетки от уврежданията, причинени от плазмина.  

Водещият изследването д-р Вивек Гупта и колегите му си поставили за цел да установят как неврозерпинът и плазминът се повлияват от глаукомата.  Те изследвали клетки от ретина на хора със или без глаукома, както и клетки от плъхове, използвани като модели.

Анализът им показва, че неврозерпинът се дезактивира като реакция на оксидативен стрес, който може да бъде провокиран от фактори на околната среда като например замърсяване на въздуха. Изследователите установили, че неврозерпинът не е активен в клетките от ретината на пациенти с глаукома, както и в ретината на плъхове с глаукома. Тъй като е неактивен, протеинът не може да блокира дейността на ензима плазмин. „За по-продължителен период от време увеличената ензимна активност постепенно „изяжда“ тъканта на окото и води до клетъчна смърт – вредни последствия, които се свързват с глаукомата.

 

Откритията са пробив

За момента няма лечение на глаукомата. Има обаче лечения, които могат да помогнат за забавяне на болестта, ако тя бъде открита достатъчно рано.

Офталмолозите винаги са се опитвали да разберат кое точно уврежда оптичния нерв в задната част на окото – процес, който се наблюдава масово при глаукома. Резултатите от изследването са пробив, който ни помага да разберем механизма, по който се развива болестта, коментират от екипа. Д-р Гупта и колегите му се надяват откритието им да помогне за превенцията и бъдещето лечение на глаукомата.  

Резултатите от изследването бяха публикувани наскоро в сп. Scientific Reports.

 

Коментари

Откритието от колектива на Доктор Гупта е много навременно и дава голяма надежда,че най- после ще се намерят ефикасни медикаменти за лечение на Глаукомата,която води до фатална слепота,а от това заболяване страдат много хора и доста от тях в млада възраст.Браво на колегите! С уважение:Доктор Людмила Костова-Враца 06.10.2017г.