Публикация

Безплатни стоматологични прегледи и консултации във Варна

Безплатни стоматологични прегледи и консултации във Варна

Те са част от кампания на МУ-Варна


В периода 7-10 октомври Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна ще проведе за втори път кампанията „Погрижи се за венците си!". 

Организатори са Асоциацията на студентите по дентална медицина - Варна (АСДМ-Варна), с помощта на Студентския съвет, Асоциациите на студентите по медицина и фармация във Варна (АСМБ-Варна и АСФВ-Варна), академичното ръководство на Факултета по дентална медицина и Катедрата по пародонтология и дентална имплантология към Факултета по дентална медицина.

Сред целите на инициативата са да се обърне внимание на проблемите с венците и да се покаже, че не бива да се подценяват, както и да се повиши информираността на обществото относно начините за цялостното отстраняване на зъбната плака. 

Ще бъдат дадени препоръки за техники за правилно четкане на зъбите, за използване на конци и интердентални четки, както и за употребата на разтвори за промивка на устната кухина.

На 7 октомври (събота) ще бъде разположен пункт в Mall Варна с начален час 11:00 часа, а на 8 октомври (неделя) – в Grand Mall Варна с начален час 11:00 часа и ориентировъчна продължителност - 3 часа. На двата пункта ще се раздават брошури и рекламни материали.
Във вторник, 10 октомври, между 11:30 и 14:00 часа във Факултета по дентална медицина (4-и етаж, зала 412) ще се проведат безплатни профилактични прегледи, насочени към диагностициране на възможни възпаления във венците.

Проблемите с венците по разпространение са на второ място след тези с кариеса на зъбите. Най-забележимият симптом на гингивално възпаление е кървенето, което може да бъде провокирано от четкането на зъбите, но може и да бъде спонтанно. Сред засегнатите са хора от всички възрасти, а тенденцията определено е към по-младите. Последиците при необърнато внимание и невзети навреме мерки могат да влошат значително качеството на живот, изтъкват организаторите на кампанията.

Коментари