Публикация

Трима учени вземат Нобелова награда по медицина за биологичния часовник

Трима учени вземат Нобелова награда по медицина за биологичния часовник

Откритията им обясняват как растенията, животните и хората променят биологичния си ритъм така, че да го синхронизират с въртенето на Земята


Трима американци получиха тазгодишната Нобелова награда за медицина и физиология заради работата им по изясняване механизма на т.нар. биологичен часовник, предаде Би Би Си.

Наградата ще си поделят Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Йънг.

Откритията им обясняват как растенията, животните и хората променят биологичния си ритъм така, че да го синхронизират с въртенето на Земята", пишат в мотивите си членовете на Нобеловия комитет.

Часовник тиктака в почти всяка клетка на човешкото тяло, а така също и в растенията, животните и плесените. Настроенията ни, нивата на хормоните, телесната температура и метаболизмът ни функционират във всекидневен ритъм, обясняват специалистите. С биологичния часовник се обяснява дори повишения риск от сърдечна атака сутрин, когато тялото ни „стартира“ двигателя за новия ден.

 

Тримата носители на Нобеловата награда по медицина 2017 г.

 

Джефри Хол е роден през 1945 г. в Ню Йорк, САЩ. Получава докторска степен във Вашингтонския университет в Сиатъл през 1971 г. От 2002 г. преподава в университета в Мейн.

Майкъл Росбаш е роден през 1944 г. в Канзас сити. Завършва докторат в Масачузетския институт за технологии през 1970 г. От 1974 г. преподава в Университета Брендейс в Уолтъм, Масачузетс.

Майкъл Йънг е роден през 1949 г. в Маями. Получава докторска степен в Тексаския университет в Остин през 1975 г. От 1978 г. преподава в Университета Рокфелер в Ню Йорк.

С обявяването на носителя за медицина и психология започва т.нар. Нобелова седмица, в която ще бъдат отличени още учени в областта на физиката и химията и литературата, следвани от специална награда за мир и приз за икономика. Тази година паричното измерение на наградата е увеличено с 12.5%.  Увеличението е с 1 милион шведски крони до 9 млн. крони (1.12 млн. долара). 

Коментари