Публикация

Проф. Петров: Председателството на Съвета на ЕС е кауза за България, трябва да се представим добре

Проф. Петров: Председателството на Съвета на ЕС е кауза за България, трябва да се представим добре

Във ВМА той участва в заседание на Висшия медицински съвет


В Аулата на Военномедицинската академия пред Висшия медицински съвет към здравния министър бяха представени приоритетите на българското председателство в сектор „Здравеопазване“.

Заседанието на Висшия медицински съвет беше открито от министъра на здравеопазването проф. Николай Петров. Той подчерта, че представянето на здравните приоритети на Председателството започва именно в този формат поради наличието на „сериозна представителност и концентрация на експертиза“. 

„Председателството на Съвета на ЕС е кауза за България и трябва да се представим добре“, отбеляза министър Петров. Той заяви високи очаквания към членовете на Висшия медицински съвет и изрази надежда за ползотворно сътрудничество, както в контекста на приоритетите на Съвета на министрите, по които работи екипът на Министерството на здравеопазването, така и на актуални теми в национален контекст.

Водещите политически приоритети бяха представени от ресорния заместник-министър, отговарящ за европейските въпроси, д-р Мирослав Ненков. Той открои като главни темите, отнасящи се до здравословното хранене при децата и достъпните и ефективни лекарствени продукти. 

„Приоритетите вече са уточнени, сега предстои окончателното им прецизиране“, подчерта д-р Ненков. Той акцентира върху водещото значение на обществения интерес. „Българското председателство в сектор „Здравеопазване“ няма да прокарва интереси с бизнес насоченост“, отбеляза заместник-министърът.
Приоритетите бяха приети позитивно от страна на Висшия медицински съвет, като членовете се ангажираха да изпратят допълнителни идеи. Беше посочено, че темите са актуални, очертават добър баланс между профилактика и терапия и следва да оставят следа в дневния ред на ЕС, допълва Министерството на здравеопазването.

Коментари