Публикация

Храни с фибри, движение и по-малко стрес помагат за добро храносмилане

Храни с фибри, движение и по-малко стрес помагат за добро храносмилане

Преработката на храната отнема между 24 и 72 часа, при жените процесът е по-дълъг


Ако консумирате повече храни, богати на фибри, движите се всеки ден и се помъчите да овладеете стреса, ще се радвате на много по-добро храносмилане.  Цялостното храносмилане отнема между 24 и 72 часа и зависи от различни фактори като типа храна, пола и това дали човек има някакви храносмилателни проблеми, съобщава изданието Medical News Today.

 

Преработката на храната отнема между 24 и 72 часа, при жените процесът е по-дълъг

Основни факти за храносмилането:

  • Тялото обикновено преработва храната между 24 и 72 часа след приема й
  • Храносмилането започва с поемането на храната през устата, където тя се сдъвква
  • След като стигне до стомаха, храната се смесва със стомашни сокове. 
  • Когато навлязат в тънките черва, парчетата от храната са подложени на обработка от стомашни сокове, жлъчка и ензими, отделяни от панкреаса и черния дроб. 

Колко време отнема?

Храната се придвижва средно между 6 и 8 часа от стомаха и тънките черва до дебелото черво. Оттам може да мине повече от ден за цялостното храносмилане. 

Точното време за преработка зависи от различни фактори:

  • Количество и вид на храната: Богатите на протеини или мазнини храни  като месо и риба се нуждаят от повече време, за да бъдат преработени, в сравнение с богатите на фибри храни като плодове и зеленчуци. Храните, които най-бързо се преработват, са сладки, бонбони, крекери и торти. 
  • Пол: Изследване от 80-те години на миналия век установява, че има разлика в продължителността на храносмилането за двата пола. Само преминаването през дебелото черво при жените отнема 47 часа, а при мъжете – 33 часа. 
  • Проблеми с храносмилането: При наличие на заболявания като Болест на Крон, дивертикулит и Синдром на дразнимото черво храносмилането може да се забави.  

Преработката на храната отнема между 24 и 72 часа, при жените процесът е по-дълъг

Съвети за по-добро храносмилане

За да имате добро храносмилане и да избегнете запек или диария, опитайте следните стъпки: 

Балансирана диета

Храните, богати на фибри, като плодове, зеленчуци, бобови растения и пълнозърнести храни, помагат на храната да преминава по-бързо през храносмилателната система. Те също така предотвратяват запек, появата на вредни бактерии, както и помагат за намаляването на теглото.  Месото, особено червеното, се преработва от организма по-трудно, така че трябва да се консумира с мярка. 

Преработените храни често съдържат много мазнини и затова са по-трудни за храносмилане.  Те също така са богати на захари, които могат да объркат баланса на бактериите в червата. Този тип храни съдържат различни добавки, които дразнят стомаха при някои хора. 

Бъдете хидратирани

Пиенето на достатъчно вода и други течности  като чайове и сокове може да ви предпази от запек и да поддържа лесното преминаване на храната през храносмилателната система. 

Вземайте пробиотици

Пробиотиците са полезни бактерии, които помагат за възстановяване на баланса в тялото, като намаляват растежа на вредните бактерии в червата. Храни, които са богати на пробиотици: 

  • Натурално кисело мляко
  • Кефир
  • Кисело зеле
  • Соева паста мисо
  • Зеленчуци туршия

Пробиотиците може да се набавят и под формата на хранителна добавка. 

 

Всекидневната физическа активност се отразява много добре на храносмилателния тракт, както и на целия организъм.
Всекидневната физическа активност се отразява много добре на храносмилането.

 

Редовна физическа активност

Всекидневната физическа активност се отразява много добре на храносмилателния тракт, както и на целия организъм.  Някои хора твърдят, че леката разходка след ядене намалява подуването на стомаха, газовете и запека.

Овладейте стреса

Ако сте стресирани, това може да забави храносмилането и да допринесе за появата на симптоми като киселини, спазми и подуване на стомаха. За да намалите стреса, научете упражнения за регулиране на дишането, медитация и йога. Дори да имате време само за няколко прости дълбоки вдишвания преди хранене, това също ще помогне. Много важно е също така да се наспивате добре всяка нощ, за да намалите стреса и да помогнете на храносмилането.

Проблеми със зъбите могат да попречат на храносмилането.Хигиена на зъбите

Тъй като храносмилането започва с дъвченето в устата, евентуални проблеми със зъбите могат да попречат на този процес. По-възрастните хора особено могат да имат проблеми, тъй като заради заболели зъби не могат да сдъвкват добре храната.  Четкайте и мийте зъбите си всеки ден, като редовно ходите на преглед при зъболекар. 

Храносмилателни ензими

Хора, които страдат от хроничен стрес и различни храносмилателни проблеми, може да се повлияят добре, ако вземат добавки, съдържащи храносмилателни ензими.  Макар че се купуват без рецепта, добре е първо да ги обсъдите с личния си лекар. 

Кога трябва да потърсим лекар

Хора, които редовно  страдат от лошо храносмилане като газове, подуване, запек, киселини или диария, трябва да направят консултация с лекар, който да провери дали не се касае за някое  по-сериозно заболяване. 

Незабавно потърсете лекар при някои от следните симптоми:

  • Ректално кървене
  • Рязко намаляване на теглото
  • Треска
  • Постоянно повръщане
  • Блокиране на преноса на храна в хранопровода.  

Коментари