Публикация

Синдикатите са срещу промените в ползването на отпуски и болнични


Синдикатите са готови на протестни действия, ако бъдат приети промените за ползването на платените годишни отпуски и изплащането на болничните, предлагани от правителството.

Предвижда се работещите, които не са използвали натрупаните си платени годишни отпуски, да го направят до края на 2010 г., но в условия на искане и даване на разрешение от работодателя. Вместо обезщетение за пълния размер неизползвани отпуски се дава възможност да се получи обезщетение, но само до 10 дни от натрупаните отпуски.

Третият ден от болничните ще остава за сметка на работника. Първият и вторият ще се плащат от работодателя - съответно 100 и 60 % от средното брутно трудово възнаграждение. От четвъртия ден плащането ще се поема от Националния осигурителен институт.

Очаква се промените да бъдат гласувани утре на заседанието на Министерския съвет.
КНСБ и КТ „Подкрепа” предвиждат да алармират Европейската конфедерация на профсъюзите, Европейската комисия, Международната организация на труда и Съвета на Европа, както и да призоват президента да упражни правото си на вето върху съответните разпоредби.

Коментари