Публикация

Недостиг на инсулин в столичните аптеки 

Недостиг на инсулин в столичните аптеки 

Става въпрос за „Новорапид“


За притеснителна липса на инсулин в аптеките в София сигнализират страдащи от диабет тип 1. За втори пореден месец в столицата се наблюдава недостиг на инсулина „Новорапид“.
Това информира в. „Дума“, като припомня, че инсулиновата терапия е напълно безплатна за болните от диабет, но все повече аптеки не са в състояние да изпълнят рецептите им, тъй като нямат в наличност необходимите количества.

Проблемът с инсулина циклично се повтаря през годините, но за първи път той е толкова осезаем в София, споделят пред всекидневника представители на пациентски организации. Те са категорични, че държавата продължава да не въвежда надежден механизъм за осигуряване на животоподдържащия медикамент.

Всеки път от НЗОК се оправдават, че не е в правомощията им да упражняват контрол при търговията на едро с лекарствени продукти, нито пък върху паралелния износ. Преди месеци здравното министерство декларира, че започва съвместно със здравната каса, НАП и Агенция „Митници“ масирани проверки на паралелния износ на медикаменти, предназначени за болните в България. И до момента няма съобщение за ефекта от тези проверки, отбелязва изданието.

Повече по темата четете в новия брой на в. „Дума“.

Коментари