Публикация

Целият медицински персонал на МБАЛ-Враца подава оставка

Целият медицински персонал на МБАЛ-Враца подава оставка

В лечебното заведение не са давани заплати от юли


Целият медицински персонал на Многопрофилна болница „Христо Ботев“ във Враца ще подаде колективна оставка. Решението е било взето на заседание на Медицинския съвет на лечебното заведение, информира Дарик радио.

Причината е тежкото финансово състояние на здравното заведение и невъзможността от страна на персонала да изпълнява основните си задължения, отговарящи на правилата на добрата медицинска практика.

Връчването на предизвестията ще бъде извършено до 6 октомври, се посочва в отворено писмо, изпратено до Министерството на здравеопазването, Комисията по здравеопазване, РЗИ - Враца и Районната колегия на БЛС.

Тази сутрин десетки медици от болницата протестираха заради неизплатени заплати. Те настояха най-голямото и най-старо здравно заведение в региона да бъде подпомогнато от държавата. 

Там не са давани заплати от юли, съобщи БНР.

„Протестът е не само за нашите финансови средства, да не забравяме, че всички сме хора, всички се нуждаем от болнично лечение… Пациентите ще бъдат обречени, защото друго лечебно заведение, което да изпълнява социални функции на територията на Враца, няма. Частните болници не отглеждат тежко болни“, коментираха протестиращи.

Здравното заведение трупа от години дългове за медикаменти и битови консумативи. Задълженията вече са 12 млн. лева, а активите на болницата са 4 млн. лева. Отдавна тя е близо до фалита. От половин година Министерството на здравеопазването, като собственик на най-големия дял, се въздържа да подкрепи приетия оздравителен план, което допълнително влоши финансовото ѝ състояние.

Хората са на границата на отчаянието и на границата на самоконтрола. Спешно настояваме за неотложни мерки от отговорните фактори, за да могат да се намерят институционални решения за гарантиране заплатите на хората. За да може със сумите, които болницата получава от НЗОК, да се изплащат задълженията, заяви пред националното радио д-р Емил Младенов, който е и лидер на КТ „Подкрепа“ в здравното заведение.

Коментари