Публикация

Едва 2,5% от българите са се имунизирали срещу грип през 2016 г.

Едва 2,5% от българите са се имунизирали срещу грип през 2016 г.

Сега е моментът за поставяне на ваксина


Едва 2,5% от населението у нас си е поставило противогрипна ваксина през миналата година. За сравнение в Германия тогава са се имунизирали около 30% от хората, а в Холандия – около 70%.

Това каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пред БНТ.

По думите му по-лошото е, че българските лекари не дават пример в това отношение – през 2016 г. срещу грип са се ваксинирали по-малко от 1% от медиците в страната, докато в САЩ това са направили 80% от сестрите и 70% от лекарите. 

Грипната ваксина е от тези ваксини, които намаляват риска от разболяване. Със сигурност обаче – медицински е доказано, че ако се разболееш, но си ваксиниран срещу този щам, изкарваш грипа без усложнения, за една седмица. Не правиш пневмония, не се засягат вътрешните органи, поясни проф. Кантарджиев.

Той отбеляза, че се очаква два щама да ни атакуват през есенно-зимния сезон – „Хонконг“ и „Мичиган“. През последните 6 години циркулацията на грипните вируси започвала през ноември. Първите случаи обичайно били на грип В, впоследствие се появявал грип А, който обикновено доминирал.

Проф. Кантарджиев препоръча хората над 60 години да обсъдят с личния си лекар дали да се ваксинират, като това трябва да се направи сега - през октомври или най-късно през ноември. Важно е да са минали 21 дни от поставянето на ваксината, преди да се разпространи щамът.

Имунизация е добре да си направят и страдащите от хронични заболявания (белодробни, сърдечни), както и тези, чиято професия изисква контакт с много хора.

Грипът понякога много рядко – на 1000-2000 болни, може да направи усложнения. Той може да започне с тежка вирусна грипна пневмония, с отделяне на кървави храчки, сива кожа, дихателна недостатъчност, каза още директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Проф. Кантарджиев допълни, че в България смъртността на възрастните хора от грип е доста голяма.

Коментари

Добре е, че ваксините не са задължителни, а препоръчителни. Аз например не искам да се ваксинирам, не защото съм против тях, а защото целогодишно хапвам постоянно плодове и зеленчуци, а през есента и зимата чесън и лук, движа се. Това според мен е най-добрата ваксина! Така много пъти ми се е случвало буквално за ден-два да ме хване някакъв вирус, а след часове да съм тип-топ и то без лекарства или добавки. Е, веднъж, два пъти в студената част от годината ме хваща някаква по-сериозна настинка, а грип веднъж на 3-4 години, но засега не е имало нещо страшно.    

Бойко Бонев
3 окт 2017 15:46

У нас и да искаш да си направиш вакснина срещу грип не можеш. Причината - в края на септември в аптеките, при това говоря за големи вериги, няма ваксини. Питам ги кога ще имате, а те вдигат рамене. Нека после ни обясняват статистики колко сме зле с имунизацията срещу грип!