Публикация

Финансови и административни санкции за ЦСМП-София и две болници заради смъртта на пациент

Финансови и административни санкции за ЦСМП-София и две болници заради смъртта на пациент

Не са открити пропуски в работата на медиците от УМБАЛ „Александровска“


Финансови и административни санкции ще бъдат наложени на болниците „Св. Иван Рилски“ и „Пирогов“, а също така и на Центъра за спешна медицинска помощ в София заради смъртта на 74-годишния Спас Добрев.

Това съобщава Министерството на здравеопазването.

Тази сутрин бяха оповестени резултатите от проверката на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ по случая. 

Това, което може да се промени по отношение екипите на Спешна помощ, е да бъде запълнен съставът им. В момента няма желаещи да работят при тези кошмарни условия и при това заплащане, въпреки че от една-две години започна поетапно повишаване на възнагражденията, но като място за работа, центровете за спешна помощ продължават да бъдат непривлекателни, заяви министърът на здравеопазването проф. Николай Петров.

Той обясни, че по разчети само за София са необходими 30 екипа, а в деня на инцидента дежурни са били 12. Въпреки че сигналът е идентифициран като „код червено“ и по стандарта за спешна помощ линейката би трябвало да пристигне до 8 минути, тя е била на адреса след час и двадесет минути. Затова на ЦСМП-София ще бъде наложена административна и финансова санкция.

Министърът посочи, че специалистите от УМБАЛ „Александровска“ са извършили необходимите медицински дейности в пълен обем и към болницата не следва да има забележки.

На УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ са наложени административно-наказателни производства. Болница „Св. Иван Рилски“ е санкционирана, защото в документацията не е отразено коректно преждевременното напускане на лечебното заведение от страна на пациента – той не е подписал информирано съгласие за това, а „Пирогов“ - заради отказ за преглед и прием на пациента.

Здравният министър коментира и състоянието на врачанската болница, след като днес медицинският персонал излезе на протест и стана ясно, че ще подаде колективна оставка.

„Опасност за областната болница във Враца има, знаете, че в такава ситуация е и ловешката болница - буквално на ръба на оцеляването. Фактите са ясни, въпросът е какво можем да направим оттук нататък.

Отделно от това лечебното заведение има над 12 млн. главници, към това не са прикачени лихвите, по които са подписвани договорите, които са с по 11% наказателна лихва“, заяви проф. Петров, цитиран от здравното министерство.

Коментари

Анонимен
16 окт 2017 08:23

Защо никъде не се коментира ,че пациента и съпругата му са поискали преждевременно напускане на Болница Св. И. Рилски въпреки тежкото му състояние? Пациента и съпругата му сами са поели този риск и е редно те да си понесат също последствията , не само лекарите да са виновни , а пациентите  не спазват правилата но някой друг е длъжен да им носи отговорността.

А ще има ли глоби за депутатите, които държат лекарите със заплати 600 лв ммесечно, та останахме без лекари ?

Абсолютно правилно !!! "Глупавата" държава плаща луди пари за обучението на лекари и после ги прогонва от страната  почти насила. Скоро българина ще се лекува по телефона от синове и дъщери пръснати по Америка и Европа. Но тя не е глупаава простио на хората там на върха изощо не им пука. Ако им се наложи те ще изтичНо както казва Остап Бендер - Проблема на давещия се е проблем на самия давещ се. Хората трябва най-сетне да разберат къде е истинския проблем и да се борят за техния си живот.  Разберете лекарите не са ваши врагове, те са жертви като вас на системата. А тя е измиследна така, че някои стават много богати от битката за вашия живот и повярвайте, това  не е лекаря