Публикация

Доц. Костадин Ангелов: Ние се борим за всеки пациент

Доц. Костадин Ангелов: Ние се борим за всеки пациент

Не мога да гарантирам, че лекарят в „Александовска“ ще е усмихнат по 24 часа. По-важното е да си свърши работата, заяви директорът на болницата


Ние се борим за всеки пациент. В УМБАЛ „Александровска“ работят 1600 души. Всеки идва със своите проблеми. Аз не мога да гарантирам, че всеки един от тях ще е усмихнат и приветлив 24 часа в денонощието. По-важното е да си свърши работата професионално, да е сигурен на работното си място.

Това заяви директорът на университетската болница доц. Костадин Ангелов пред bTV.

Той подчерта, че лекарите в здравното заведение са си свършили работата и са направили всичко необходимо по случая със 74-годишния пациент, който почина в „Александровска“, след като му е бил отказан прием в „Пирогов”. Проверката на агенция „Медицински одит“ не показа нарушения в лечебното заведение.

За мен беше много важно истината да излезе наяве. Този случай има две страни. Едната е чисто професионалната, която е свързана с няколко важни неща, които трябва да бъдат казани - дали българският лекар е професионалист и дали е свършил своята работа. Заключението на доклада е, че лекарите в „Александровска“ болница са си свършили работата в пълен обем и са професионалисти“, изтъкна доц. Ангелов.

Той беше категоричен, че при тях не е правен опит пациентът да бъде прехвърлян на друго място. Подчерта, че линейката е чакала на двора на болницата, спазвайки основния принцип на работа – щафетният - спешният медик трябва да предаде пациента на лекар от здравното заведение, да го запознае със състоянието му.

„Ако става въпрос за белодробна емболия, местенето на пациента от едно място на друго може на практика да го убие“, подчерта директорът на университетската болница.

Той показа електрокардиограма, направена в 18:26 часа, след като проверката на здравното министерство установи, че пациентът е пристигнал в „Александровска“ в 18:25 часа.
По думите му в тежки моменти времето за близките на пациентите тече много бавно.

„Всичко е направено по стандарт, но вътрешното усещане на човека е, че нищо не се случва и че времето тече бавно”, подчерта директорът.

Според него всички тези случаи водят до страх у лекарите. „Много публикации излязоха в медиите. Искам лекарите да бъдат сигурни в това, което правят. Никой не иска да го лекува лекар, който го е страх, че може да сгреши,”, подчерта доц. Ангелов.

Ние се сблъскваме с болката ежедневно. В кабинетите на „Александровска“ всеки месец влизат 3000 души, 3000 човешки съдби. Ние живеем с тази болка, носим я вкъщи. Ние не помним хората, на които сме помогнали. Ние заспиваме с мисълта за хората, които сме загубили, отбеляза още директорът на университетската болница.

Той отправи апел към обществото: „Нека да помислим за българските лекари, медицински сестри – те са богатството на нашата нация. Ако не пазим и не съхраним това богатство, рискуваме нацията да върви към гибел. Ние сме на пост денонощно“.

Коментари