Публикация

Какви рискове за здравето носи притоплената храна

Кои органи страдат, когато често консумираме притоплени храни


Ежедневието на съвременния човек е много динамично и ежедневният график е запълнен до такава степен, че често за домашно приготвяне на храна остава време един-два пъти седмично. Затова много домакини практикуват количествено готвене в почивния ден, така че да е достатъчно за работните дни. Сготвената храна се съхранява в хладилника и преди поднасяне само се притопля.

Изследвания на учени сочат обаче, че дори и да престоява на студено, в готовата храна се развиват микроби, които не се унищожават напълно при повторната топлинна обработка, тъй като „вътрешността“ на ястието често не достига точката на кипене.

Защитниците на тази теза твърдят, че съхраняването на домашно приготвена храна в хладилник не трябва да е за повече от 24 часа. Тоест гозбата може да стои там седмица и дори повече, но трябва да е ясно, че консумирането ѝ вече носи риск за човешкото здраве.

Има медицински изследвания, според които честото ядене на притоплени храни може да навреди на черния дроб, да предизвиква гастрит, колит, а в някои случаи да доведе до отключването на канцерогенни процеси в организма.

Прочетете още: Може ли микровълновата фурна да унищожи съдържащите се в храната антиоксиданти?

 

Източник: jivotatdnes.bg

 

Коментари