Публикация

Трансплантация на черен дроб във ВМА спаси 28-годишен мъж

Трансплантация на черен дроб във ВМА спаси 28-годишен мъж

Интервенцията е продължила 6 часа, донор е 67-годишен мъж от Велико Търново


Специалисти от Военномедицинска академия извършиха поредна чернодробна трансплантация.

6-часовата интервенция бе осъществена от екипа на проф. д-р Никола Владов, д.м.н., началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия.

Реципиентът е 28-годишен мъж в крайна фаза на чернодробна цироза, а донорът – 67-годишен мъж от Велико Търново, с мозъчна хеморагия.

Колективът на Военномедицинската академия изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията, благодарение на която ще бъде спасен човешки живот.

„Благодарим и на колегите от великотърновската болница за добрата колаборация и организация”, коментира проф. Никола Владов.

Специални благодарности и към екипите на Военновъздушните сили за бързите действия и висок професионализъм, който демонстрират във всяка една донорска ситуация.

За 10 години във ВМА са направени над 60 трансплантации на черен дроб. Юбилейната годишнина от първата трансплантация в болницата бе отбелязана през май, като от тогава до момента медицинските екипи са трансплантирали трима пациенти. За цялата година общата цифра наброява 7. 

Добрите резултати са израз на непрекъснатостта, системните действия и усилия през годините за развитие на трансплантологията във Военномедицинската академия.

Коментари