Публикация

МЗ: Държавата прави всичко възможно за спасяването на болницата във Враца

МЗ: Държавата прави всичко възможно за спасяването на болницата във Враца

За днес е планирана среща с кмета на общината Калин Каменов


Ръководството на здравното министерство ще проведе днес срещи с кметовете на Община Ловеч - Корнелия Маринова, и на Община Враца – Калин Каменов. Това е поредното усилие на ведомството да намери трайни решения за оздравяване на областните лечебни заведения с принципал министърът на здравеопазването.

Това информира Министерството на здравеопазването.

Вчера на среща между изпълнителния директор на МБАЛ „Христо Ботев“ Орлин Цветков и заместник-министрите на здравеопазването д-р Мирослав Ненков и магистър-фармацевт Лидия Нейчева бяха дискутирани обстоятелствата, довели до тежкото финансово състояние на врачанската болница и продължаващи да оказват негативно влияние спрямо опитите за стабилизиране на здравното заведение, под формата на лихви, запори и растящи дългове.

Министерството припомня, че преди седмица, на 28 септември, министърът на здравеопазването проф. Николай Петров посети МБАЛ „Христо Ботев“. С ръководството на лечебното заведение той обсъди състоянието на болницата и възможностите за нейното оздравяване. „Проблемът с врачанската болница е, че тук има много натрупани стари задължения. В момента тече процес на преструктуриране. Здравното министерство прави всичко възможно, за да помогне на болницата и методически, и финансово“, заяви тогава здравният министър. От думите му стана ясно, че МЗ авансово е превело парите за спешност и за отдалеченост , за да разполага лечебното заведение със свободен, незапориран финансов ресурс.

Ще направим всичко възможно болницата да я има, декларира още министърът. Според него такива натрупвани години наред стари задължения, с по 11%-12% лихва, са воденичен камък, който тежи не само на МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца, но и на УМБАЛ-Стара Загора, УМБАЛ-Бургас и МБАЛ-Ловеч.

Коментари