Публикация

ВМА отбеляза 50 г. от създаването на Катедра „Ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия“

ВМА отбеляза 50 г. от създаването на Катедра „Ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия“

За принос в развитието на структурата бяха отличени лекари и медицински сестри


Военномедицинската академия отбеляза тържествено 50-годишнината от създаването на Катедра „Ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия” /КОТРХ/.

Специални гости на събитието бяха началникът на отбраната ген.-лейт. Андрей Боцев, зам.-министърът на отбраната ген.-лейт. (о.р.) Атанас Запрянов, зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков, г-н Стефан Янев - секретар по сигурност и отбрана на Президента на Република България, командващият на Съвместното командване на силите ген.-лейт. Любчо Тодоров, командирът на ВВС ген.-майор Цанко Стойков, командирът на 68-ма бригада „Специални сили” бриг.-ген. Явор Матеев, бриг. ген. Борислав Сертов - директор на служба "Военна полиция", зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова, проф. д-р Златица Петрова, изп. директор на Изпълнителната агенция „Медицински одит”, д-р Марияна Симеонова – изпълнителен директор на ИА по трансплантация, проф. Любомир Спасов – директор на Университетска болница „Лозенец”, генералният директор на БЧК проф. д-р Красимир Гигов, депутати и медицински специалисти, работили през годините в КОТРХ, сред които проф. Асен Балтов, проф. Андрей Йотов, доц. Антони Георгиев и други.

„Благодаря на всички, че уважихте нашия празник! Колеги, благодаря Ви за всеотдайността

и професионализма, които демонстрирате в ежедневната си работа“, заяви при откриването на тържеството доц. Неделчо Цачев, началник на катедрата, и даде думата за приветствие на полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н. – ВРИД началник на ВМА.

„Особено съм щастлив, че мога да Ви поздравя от името на ръководството и от свое име с такава достойна история, с такава впечатляваща годишнина – половин век Катедра по ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия”, заяви той във встъпителното си слово и направи кратък исторически преглед на структурата.

Проф. Мутафчийски изтъкна, че през тази катедра са преминали едни от най-изтъкнатите ортопеди и травматолози на България, като някои от водещите имена присъстват и днес в залата и са оставили отпечатък – проф. Асен Балтов, проф. Андрей Йотов, доц. Антони Георгиев и други.
„Още Омир в „Илиада“ е казал, че „по време на война лекарят е по-важен от всички мъже взети заедно, защото може да изважда стрели и да налага лечебни треви“.

А Пирогов е казал, че войната е травматична епидемия. Всъщност той е вложил смисъла точно в работата на травматолозите по време на военни действия. И сега в съвременната война, травматолозите са изключително важна част от екипите, които се справят с пораженията от войната”, изтъкна още проф. Мутафчийски.

По думите му, КОТРХ отдавна се е превърнала в еталон в България за добра научна, учебна и лечебна практика, като неслучайно в нея ежегодно се провеждат различни международни курсове, на които се преподават най-новите техники в тази специалност. 
Проф. Мутафчийски изтъкна, че в Клиниката по артроскопска травматология, която днес отбелязва своята 10-годишнина, се извършват най-иновативните миниинвазивни процедури. 

„Отбелязвайки този празник, не мога да не спомена имената на доайените, а именно ген. Румен Златев, който и днес работи на пълни обороти в клиниката, доц. Антони Георгиев, проф. Андрей Йотов, проф. Асен Балтов. Благодаря Ви на всички.

Използвам този ден, за да благодаря на всички лекари, които работят в тази катедра, защото техният труд е изключително тежък. Искам да благодаря и на медицинските сестри – те се справят чудесно. Благодаря Ви, драги колеги! Благодаря на санитарите, които въпреки че са малко на брой, успяват да се справят с тази тежка задача”, заяви проф. Венцислав Мутафчийски.

„Приемете нашата искрена признателност за отношението, търпението и надеждата, които давате на българските военнослужещи. Накратко по войнски – благодаря Ви от сърце”, обърна се към личния състав началникът на отбраната ген.-лейт. Андрей Боцев.

„ВМА е ключов елемент в системата на националната ни сигурност и неотделим фактор от националната ни здравна система.

ВМА отдавна е предпочитано лечебно заведение за пациенти от цялата страна. За мен е чест и удоволствие да Ви приветствам по случай юбилея Ви. Вие като наследници на светила в тази област, имате нелеката задача да продължите тяхната дейност, прилагайки най-новите световни практики”, заяви от своя страна и зам.-министърът на отбраната ген.-лейт. (о.р.) Атанас Запрянов.

„ВМА е стълб на системата на здравеопазване в страната. КОТРХ е една от частиците в този стълб.

Благодаря Ви, колеги. Поклон пред Вашата работа. Бъдете живи и здрави”, обърна се към доскорошните си колеги и зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.

За принос в развитието на Катедрата бяха отличени редица лекари и медицински сестри. Някои от тях обаче не успяха да си получат грамотите лично, тъй бяха извикани по спешност в шокова зала.

Тържествената програма завърши с поздрав от представители на Гвардейския бенд.

Коментари