Публикация

Пробиотиците може да облекчат бъбречно възпаление при жени с лупус

Пробиотиците може да облекчат бъбречно възпаление при жени с лупус

Изследване с мишки в САЩ дава надежда за ново лечение


“Приятелска“ бактерия, която живее в киселото мляко, кефира и много други млечни продукти, може да помогне за намаляване на бъбречното възпаление при жени с лупус, твърди ново изследване в САЩ. 

Екип от изследователи установил, че прибавянето на Lactobacillus  към храната на мишки с предизвикано бъбречно възпаление, дължащо се на лупус (лупусен нефрит), довело до подобряване в работата на бъбреците и до повишени шансове за оцеляване. Това обаче се отнася само за женските мишки, предупреждават изследователите от Департамента по биомедицински науки и патобиология към колежа „Вирджиния-Мериленд“ в Технологичния университет на Вирджиния,   съобщава изданието Medical News Today.

 

Изследване с мишки в САЩ дава надежда за ново лечение на жени с лупус

 

Макар че ще са нужни по-нататъшни изследвания за потвърждение на тези резултати,  екипът смята, че данните дават надежда, че жените с лупусен нефрит могат да се повлияят добре от пробиотици. Резултатите бяха публикувани в сп. Microbiome.

Какво е лупусен нефрит?

Лупус е автоимунно заболяване, при което имунната система погрешка започва да атакува здрави клетки  и тъкани. Това може да причини болки и подуване по кожата и засяга ставите, сърцето, дробовете, мозъка и други органи. В 90 процента от случаите заболяването се среща при жени.  Може да се появи на всяка възраст, но типична възрастова група е от 10 до 50 години.

5 от всеки 10 пациенти, които страдат от лупус, развиват бъбречно увреждане, а между 10 и 30 процента от тези пациенти развиват бъбречна недостатъчност.

Лупусният нефрит в момента се лекува с имунопотискащи лекарства, като целта е да се попречи на имунната система да атакува бъбреците. Тези препарати обаче може да имат някои вредни странични ефекти, включително и да се повиши риска от инфекция.  Новото изследване, проведено в САЩ, дава надежда, като посочва, че  Lactobacillus  трябва да бъде изследван по-задълбочено като възможна терапия за жени с лупусен нефрит. 

Lactobacillus намалява бъбречното възпаление 

Изследването в САЩ демонстрира, че болните женски мишки, но не мъжките, се повлияват положително от Lactobacillus, който намалява бъбречното възпаление, подобрява бъбречните функции и  увеличава шансовете за оцеляване в сравнение с контролната група болни мишки. 

 

Изследване с мишки в САЩ дава надежда за ново лечение на жени с лупус

 

Установено е, че увеличаването на процента бактерии в червата на мишките води до подобрена чревна пропускливост и до ограничаване на преминаването на токсини, микроби и други чревни отпадъци от червата в кръвта. Нещо повече, мишките, които получават Lactobacillus с храната, показват потискане на про-възпалителни фактори в лимфатичната система, както и подобрения в пропорционалността на обикновените и на патогенните Т-клетки. Това, от своя страна, води до намаляване на бъбречното възпаление. 

Защо не действа при мъжки екземпляри?

Изследователите не са съвсем сигурни защо мъжките мишки с лупусен нефрит не се повлияват положително от терапията с бактерията. Те предполагат, че роля за това може да има мъжкият хормон тестостерон.  Екипът подчертава, че преди това проучване не е правено изследване дали мъжките хормони потискат ефекта на пробиотиците. 

Ще са нужни допълнителни изследвания, които да потвърдят дали резултатите от изследванията с мишки са валидни и при хората. Смята се, че бактерията ще повлияе положителни на жени с лупусен нефрит. Така или иначе, екипът смята, че няма да навреди на пациентките с лупусен нефрит да включат в менюто си кисело мляко или хранителни добавки с пробиотици.

Следващата цел на екипа е да изследва дали  има „лоши“ бактерии, които обострят лупуса.  Ако бъде установено, че има такива, те могат да бъдат атакувани и премахвани за облекчаване на симптомите, съобщава Medical News Today. 

Коментари