Публикация

Вирусите на грипа се предават и чрез предмети, пипани от болен

Вирусите на грипа се предават и чрез предмети, пипани от болен

Около 2000 души загиват всяка година у нас от усложненията на грипа, посочи доц. Любомир Киров


доц. Любомир Киров

Октомври и ноември са най-подходящите месеци за поставяне на противогрипна ваксина, каза доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари у нас.

Нова ваксина пази наведнъж от 4 грипни щама

Тази година на на пазара за първи път тази година  се предлага четиривалентна ваксина. Тя включва 4, а не 3 грипни щама, както беше в предишни години. Два от тях са от групата А (Мичиган и Хонгконг ) и два - от групата В (Ямагата и Виктория). Новата ваксина се препоръчва за деца над 3 г. и възрастни. Все още няма достатъчно данни за приложението й при съвсем малки деца и затова тя не се препоръчва категорично в тази възрастова група. Също и при бременните следва да се подходи внимателно. Бъдещите майки може да бъдат предпазени, като се имунизират всички около нея, поясни доц. Киров.
Грипната вълна през миналата зима беше доста силна и набра скорост доста рано - още през декември 2016 г. Дори да живеете здравословно и да се пазите, рискът да се заразим по време на епидемия никак не е малък. Според лекарите той е едно към пет. При най-малките пък рискът е 30%, каза още доц. Киров. Също толкова уязвими са възрастните над 65 г. и хората с хронични заболявания. 

Въпреки препоръките на специалистите покритието у нас остава твърде ниско - едва около 2-3% от българите се ваксинират срещу грип. Препоръките на СЗО са за около 75%. Попадне ли вирусът в организъм на ваксиниран човек, той не може да се размножава, защото имунната система е подготвена и го атакува ведната.

Вижте тук всичко по темата за грипа

Заразата дебне и от предмети, пипани от болен

Грипът се пренася основно по въздушно-капков път. Може обаче да са заразим и като пипнем предмети, до които се е докосвал преди това болен. Грипните вируси могат да оцелеят до 48 часа върху твърди повърхности - маса, дръжка на врата или в автобуса. Остават живи и способни да ни заразят до 8-12 часа върху салфетки, кърпички и по ръцете. Това е ново разбиране за разпространението на грипа, тъй като преди се изтъкваше основно прекия контакт с болен, разказа доц. Киров. 
Понякога пациентите ме питат дали да ваксинират човек, който вече е болен, допълни той. Става дума за хора с хронично заболяване – може да е диабет, хипертония или нещо друго. "При такива пациенти още повече си заслужава да бъдат ваксинирани. Това не само че няма да усложни състоянието им, но дори ще ги предпази", посочи доц. Киров. Данните на здравните власти у нас сочат, че всяка година от грип и усложненията му умират около 2000 души. Това се предимно хора с хронични болести. Тежката вирусна инфекция влошава основното им заболяване и ако организмът е слаб, може да се стигне до фатален край. 
Доц. Киров подчерта, че ваксината е най-евтиният и ефективен начин на защита от грип. Цената е несравнимо по-ниска, отколкото от лекарствата, които ще се наложи да бъдат закупени при заболяване от грип.

Пази ли ваксината на 100% от грип?

Няма 100% гаранция в медицината, има минимална вероятност човек да се разболее дори след имунизация. Такива случаи обаче са твърде редки и дори тогава тези хора карат грипа съвсем леко. Трябва да се има предвид, че през зимата циркулират и много други вируси, от които може да се вдигне температура и да ни заболи гърлото. Те обаче далеч не са така страшни, както тези на грипа. Именно грипът води до най-тежките усложнения.
Важно е да се знае, че противогрипната ваксина пази частично и от някои други вируси, които външно наподобяват грипните. Причината е, че имунната система разпознава вирусите по тяхната “външност”. А ваксината им е предоставила именно тази “информация”.

По думите на доц. Киров Националното сдружение на общопрактикуващите лекари е подготвило своите членове за новостите и всички особености, свързани с поставянето на противогрипната ваксина.

Илияна Ангелова
 

Коментари

Венко Стаевски
25 ное 2017 19:50

Защо противо грипната ваксина изчезна от аптеките във Варна преди средата на ноември?