Публикация

Д-р М. Ненков: За новото седалище на ЕМА решават страните в ЕС, не служителите ѝ

Д-р М. Ненков: За новото седалище на ЕМА решават страните в ЕС, не служителите ѝ

Общините трябва да помогнат за болниците във Враца и Ловеч, смята заместник-министърът


Седалището на Европейската агенция по лекарствата (EMA) ще бъде определено от страните-членки на ЕС, а не от служителите на агенцията. 
Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков пред bTV в коментар на информацията, че работещите в агенцията не харесват кандидатурата на София.  

Централата на ЕМА ще трябва да се премести от Лондон заради Брекзита. София се кандидатира да приеме агенцията (както и още 18 държави) и предлага тя да се настани в „София тех парк”.

Едно от притесненията на служителите на агенцията са правата на хомосексуалните в България.

Кой го видя това лошо отношение към гейовете, ние станахме по-толерантни от Холандия. На хората от ЕМА не им е приятно да дойдат в София, защото не ни познават, те нищо не знаят за нашата страна. Те виждат организация, която пише писма до целия ЕС и САЩ, колко е лошо в България (бел. ред. Български хелзинкски комитет), коментира д-р Ненков.

Мястото на новото седалище на ЕМА ще бъде гласувано на 20 ноември. Градът домакин ще бъде определен от министри на страните членки. Това трябва да стане на база обективни критерии като: подходяща сграда, достатъчно голямо хотелско настаняване, удобни връзки с летище, образователна инфраструктура за децата на служителите и други.

Д-р Мирослав Ненков коментира и проблемите на болницата във Враца, която е пред фалит – има дълг от над 13 млн. лв. Той обяви, че в подобно положение е и болницата в Ловеч.

Държавата няма право да извади пари и да ги даде на болниците, защото Европейската комисия веднага ще ни накаже. Болниците са търговски дружества, напомни заместник-здравният министър.

Той отбеляза, че във Враца и Ловеч болниците са съсобственост между държавата и общините. Във Враца държавата е инвестирала 8 млн. лв., а общината – 0 лева.
Той уточни, че има банки, които са готови да помогнат на лечебните заведения, но искат гаранция от общините

Коментари