Публикация

7 съвета как да се погрижим за здравето на гръбнака си - "Нека бъдем здрави и щастливи"

7 съвета как да се погрижим за здравето на гръбнака си - "Нека бъдем здрави и щастливи"

Тук са събрани 7 простички, но ефикасни действия за здравето на нашия гръбнак.


Тук са събрани 7 простички, но ефикасни действия за здравето на нашия гръбнак.

 

Тялото и умът ни са доста ангажирани през деня. Времето ни е изпълнено с много забавни и вълнуващи неща, но колкото и да е хубаво всичко, организмът ни се стресира от тази интензивната среда. Времето, прекарано сред природата, е винаги полезно и се отразява благоприятно на тялото ни. Поддържайте гърба си и цялото си тяло здрави през цялата година с тези 7 съвета за грижа на гръбнака.

 

1. Да направим упражненията приоритет за нас

 

  • Всички знаем, че упражненията са важни за здравето ни, но за здрав гръбначен стълб са жизненоважни. Дори когато графикът ни е забързан и препълнен от задачи, упражненията трябва да ни бъдат приоритет. Добре е да се фокусираме върху стречинг и укрепващи упражнения, които са насочени към гърба, прасците и коремните мускули. Водните упражнения са особено полезни, ако имаме увреждане на гръбначния стълб.

2. Повече разходки

 

  • От разходките печели цялото ни тяло, включително и гръбнакът. Ще укрепим основните мускули, ще подобрим притока на кръв, ще заздравим костите си и ще подобрим своята гъвкавост. Трябва да се уверим, че ходим в добра и правилна поза, за да се насладим на максималните предимства от разходката.

3. Да подобрим позата си при седене

 

  • Гърбът естествено се извива на определени места и седналата позиция е важно да поддържа тези извивки, или ще повреди гръбнака. Ако работим в офис, е хубаво да инвестираме в ергономичен стол, който държи гърба ни в правилна позиция и ни осигурява максимален комфорт. Важно е и да отделяме време да се разхождаме, да се протягаме или да намерим друг начин, по който да стимулираме кръвообращението си.

4. Промяна в начина на хранене

 

  • Може да не го осъзнаваме, но храната играе важна роля за здравето на гръбначния стълб. Най-добрият начин е да се стремим да се храним предимно с растителна храна. Плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови растения, заедно с малко количество месо. Храните с високо съдържание на калций също могат да помогнат за борбата с остеоартрит и остеопороза, които често засягат гръбначния стълб. Придържането към диета по време на празници и събирания по различни поводи, когато изкушенията са най-големи, може да е предизвикателство, но желанието да имаме здрав гръбначния стълб може да ни мотивира.

5. Трябва да изберем подходяща възглавница

 

  • Няма лек и спокоен сън, особено преди важни събития. С цялото планиране в главата ни имаме нужда от няколко конкретни условия за спокойна нощ. Избирането на възглавница, която съответства на предпочитаната ни позиция за сън, помага да заспим по-бързо и да се събудим без възпален врат. Например, ако спим на едната си страна, имаме нужда от по-твърда и по-обемна възглавница, за да поддържаме врата си в средата на раменете ни. Височината и широчината на раменете също определят вида на възглавницата, която е необходимо да купим. По-голяма възглавница е необходима, ако сме с широки рамене, или по-тънка, ако сме с по-тесни рамене.

6. Да кажем „Чао“ на цигарите

 

  • Защо трябва да чакаме новогодишната вечер, понеделник или началото на месеца, за да вземем решението да спрем цигарите. Тютюнопушенето увеличава шансовете за развитие на дегенеративно заболяване на гръбначния стълб, затова началото на утрешния ден е чудесно време да се откажем.

7. Планиране на професионален масаж или посещение при хиропрактик

 

  • В забързаното ежедневие сме в непрекъснати срещи с партньори, колеги, приятели, семейство.... често се фокусираме върху това да правим другите щастливи. Важно е да не забравяме да се грижим за гръбнака си с професионален масаж или хиропрактика, ако гърбът започне да ни безпокои. Тези лечения подобряват кръвообращението, възстановяват диапазона на движение на гръбнака, помагат за борба с безсънието и повишават нивата на ендорфина.

 

Други мед. специалности Болки в гърба Болки в гърдите Болки в коляното Болки в мускулите Болки в рамото Болки в ставите Остеоартрит Диети и здравословно хранене Дископатия Здравни съвети и лайфстайл Остеопороза Психично здраве Болки в гърба болки в гърба и кръста Болки в мускулите Болки в рамото Гръбначни изкривявания гръбначни изкривявания упражнения гръбначни изкривявания лечебна физкултура болки в шията гръбначни заболявания болки в кръста съвети съвети за здрав гръбнак

Коментари

Мария  Стоянова
31 окт 2017 15:10

Полезна информация!Благодаря.