Публикация

Полезен ли е шоколадът за вашата кожа?

Полезен ли е шоколадът за вашата кожа?

Някои изследвания твърдят, че предпазва от слънчево изгаряне. Данните обаче са противоречиви


Шоколадът, който е богат на антиоксиданти, все повече заема мястото си в групата на здравословните храни. Някои изследвания нареждат сред полезните свойства на шоколада и това, че той предпазва кожата от слънчево изгаряне. Не всички специалисти обаче са съгласни с това твърдение.

Много данни показват, че умерено количество шоколад, особено черен, е полезно за вашето чревно здраве, нивата на холестерол и мозъка. Също така, той може да понижи опасността от развитие на сърдечносъдова болест и инсулт.  Какво влияние обаче оказва шоколадът върху здравословното състояние на кожата? 

Шоколад и слънчева светлина

Излагането на прекалено силна слънчева светлина води до изгаряне на кожата при повечето хора. Това излагане също така има и ключова роля за стареенето на кожата, както и за развитието на рак на кожата.  Може ли шоколадът с неговите антиоксидантни нива да ни защитава от увреждащите UV лъчи? Някои смятат, че това е възможно, пише изданието Medical News Today. 

Суровите какаови зърна съдържат много високи нива на флаваноли, които са вид антиоксиданти. Но повечето от тях се губят по време на процеса, който превръща зърната в любимия ни шоколад. Производители на шоколад обаче вече експериментират с нови видове процеси, като се опитват да запазят високите нива на антиоксидантите в шоколада. 
Изследване, проведено от проф. Вилхелм Штал от Института по биохимия и молекулярна биология в университета “Хайнрих Хайне“ в Дюселдорф, проучило дали по-високи нива на антиоксиданти в шоколада могат да подобрят способността на кожата да издържа на вредите, причинени от UV лъчите. За целите на проучването 24 жени пиели шоколадова напитка, съдържаща или 27 милиграма флаваноли (нормален шоколад) или 329 милиграма силен антиоксидант всяка сутрин в продължение на 12 седмици. Проф. Штал установил, че кожата на участничките, които консумирали напитката с високо съдържание на антиоксиданти, не ставала толкова червена като тази на останалите в контролната група при излагане на една и съща доза UV радиация. Има ли обаче разлика в действието на шоколадовата напитка и на твърдото шоколадово блокче?

Противоречиви данни

За да проучи по-нататък ефекта от шоколада със съдържание на силни антиоксиданти, д-р Стефани Уилямс и нейни колеги от Групата за научна козметика към Лондонския университет провели изследване с 30 участници. Доброволците хапвали по 20 грама шоколад  със силни антиоксиданти или пък стандартен шоколад всеки ден в продължение на 12 седмици. Шоколадът със силни антиоксиданти съдържал 600 милиграма повече флаваноли на порция, докато нормалният шоколад имал по-малко от 30 милиграма флаваноли. 

 

Някои изследвания твърдят, че предпазва от слънчево изгаряне. Данните обаче са противоречиви

 

Това, което установили авторите, съответствало с резултатите от проучването на проф. Штал – кожата на участниците, които били консумирали шоколада със силни антиоксиданти, не била така чувствителна към вредното влияние на UV лъчите. 
По-ново клинично изследване, проведено в Квебек, Канада, обаче не показва същите резултати. То е проведено от екип, ръководен от д-р Силви Доден – преподавателка в Департамента по Акушерство и гинекология в университета „Лавал“ в Квебек. За тяхното изследване д-р Доден и колегите й използвали същия шоколад с антиоксиданти, използван и от д-р Стефани Уилямс. В проучването участвали 74 жени. Вместо по 20 грама шоколад еднократно всеки ден, жените трябвало да хапват по 10 грама шоколад три пъти дневно в продължение на 12 седмици. Резултатите, в контраст с изводите на проф. Штал и на д-р Уилямс, показали, че консумирането на шоколад със силни антиоксиданти няма защитен ефект върху участничките в проучването.

Шоколад и здрава кожа

И така, изследванията още не са доказали категорично ползите от шоколада за кожата и дали я предпазва от вредните UV лъчи.  Ползите от шоколада за сърдечносъдовата дейност, мозъка и червата е добре известна. Много малко изследвания обаче са правени върху ефекта, който той има за кожата.

Затова, засега учените препоръчват да се разчита на други форми на защита на кожата, а шоколада хапвайте като част от вашия балансиран и здравословен режим на хранене

Коментари

Ние жените сме готови на всичко, за да оправдаем своя хищнически глад за шоколад:))) Ама разбира се, че е полезен и от него ставаме по-здрави и по-красиви:))) Дори помага за отслабването!!! Пък и е петък все пак...