Публикация

ВМА ще отбележи Европейската седмица на донорството

ВМА ще отбележи Европейската седмица на донорството

Целта на инициативата е повишаване на обществената информираност относно донорството и трансплантацията на органи


На 09.10.2017 г. /понеделник/ от 12:00 часа в централното фоайе на Военномедицинската академия ще бъде отбелязана Европейската седмица на донорството.

Целта на кампанията е насърчаване на обсъжданията, свързани с темата, и предоставяне на информация относно донорството и трансплантацията на органи на обществеността.

„Дървото на живота” в памет на донорите /намиращо се в централното фоайе на ВМА/ ще бъде допълнено със 7 имена на хора, изгубили живота си от началото на 2017 г., и чиито дарени органи са дали шанс за живот на пациенти във Военномедицинската академия.

Събитието ще бъде открито от полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Ще присъстват още полк. проф. д-р Румен Попов, д.м.н. – заместник-началник на ВМА; проф. Любомир Алексиев, директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Мариана Симеонова; проф. Никола Владов - началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология към ВМА, проф Крум Кацаров – началник на Клиниката по гастроентерология; представители на ВВС, чиито екипи са неизменна част от редица донорски ситуации; представители на най-голямата мотоорганизация в България „Sofia Riders”, партньори на ВМА в информационната кампания за насърчаване на донорството; както и пациенти, трансплантирани във ВМА.

Коментари