Публикация

Офталмолозите на МБАЛ ''Св. София'' премахнаха тумор на слъзния канал на долния клепач на окото

Извънредно рядката сложна очно-реконструктивна пластична операция извършиха гост-оператор д-р Мария Михайлова от Франция, специалист по пластична хирургия на окото, орбитата, клепачите и слъзните пътища, и доц. Христина Благоева – началник на Клиниката по офталмология на МБАЛ ''Св.София''


Пациентката е дигностицирана с тумор на слъзния канал на долния клепач, което е изключително лоша и деликатна локализация. След биопсия, направена в друго лечебно заведение, пациентката е насочена за лечетерапия.

Процедурите обаче крият риск от намаляване на секрецията, увреждане на слъзния канал и така сълзите, вместо да достигат до носа, изтичат навън. След консултация с д-р Мария Михайлова пациентката е оперирана в МБАЛ „Св.София”. Туморът е отстранен, запазен е слъзният канал чрез вграждане на много фина тръбичка, незабележима с просто око, направена е пластика на клепача.

„Пациентката беше под обща упойка по време на интервенцията. Това е много важно, защото поставянето на местна упойка крие риск от разнасяне на тумора. Трябва голям професионален опит за успешното решаване на такъв сложен случай, при който едновременно се премахва тумор на деликатно място, като се запазва слъзният канал, и се прави пластика на клепача”, разказва д-р Михайлова.

Пациентката вече се възстановява при близките си. Предстоят серия от контролни прегледи и консултации в Клиниката по офталмология на МБАЛ „Св.София”.

„Психологията на хората е различна. Те трябва да бъдат подкрепяни, да получават правилните съвети и да се обгрижват преди и след операциите, както прави екипът на доц. Христина Благоева”, допълва д-р Мария Михайлова.

Коментари