Публикация

Близо 1200 души у нас чакат за трансплантация

Близо 1200 души у нас чакат за трансплантация

Дарителството е в душата на българина, смята директорът на ИАТ


Между 1100 и 1200 души у нас имат нужда от трансплантация. Теоретично те обаче са повече, защото допускаме, че има хора, които не са диагностицирани и не знаят за възможността да бъдат трансплантирани. 

Това заяви д-р Марияна Симеонова, директор на Изпълнителната агенция по трансплантация, пред БНР. 

Най-много са чакащите за бъбреци, така е в целия свят, имайки предвид, че при този орган има възможност за провеждане на хемодиализа, т.е. за поддържане на живота. В България не е по-различно. Времето за чакане варира, тъй като през годините доста вълнообразно се развиват донорството и трансплантациите. Имаме години с много ниско ниво. Има хора, които са чакали повече от 15 години за трансплантация, коментира д-р Симеонова.

От началото на годината у нас са извършени 49 присаждания на органи. Има напредък в осведомеността по отношение на ползите от донорството, все повече хора са запознати с темата, дори и децата. Дарителството е в душата на българина, изтъкна директорът на ИАТ.

Тя посочи, че има откази за даряване на органи, но те са под 3000 души за повече от 14-15 години – „много нисък процент - 0,0,0... процента от населението на България“.

Д-р Симеонова оцени законодателството у нас като добро, тъй като е точно каквото е в Испания и Хърватия, които са световни лидери, и не то е причината за ниското ниво на донорството у нас. Тя обясни, че все повече държави по света и в Европа, заедно със системата на съгласие по подразбиране, прилагат и модела на информираното съгласие.

„Би могло да се мисли за прибавяне към нашата система на възможността хората, които биха желали, да заявят приживе своето желание за донорство“, посочи директорът на ИАТ.

От думите й стана ясно, че не достигат лекарите – координатори по донорство – анастезиолози и реаниматори у нас. Броят им е намалял наполовина за 20 години и вече е под минимума.

„Нещо хубаво, което се случи през тази година - 20 български анестезиолози и реаниматори завършиха курса по испанската програма, която е световният модел. Бяха сертифицирани, представиха се блестящо“, допълни д-р Марияна Симеонова.

Коментари