Публикация

8 млн. лв. се отделят за дофинансиране на общинските болници в София 

8 млн. лв. се отделят за дофинансиране на общинските болници в София 

Най-тежка е ситуацията в Пета МБАЛ


Столичната община отделя средногодишно близо 8 млн.лв. за дофинансиране на общинските болници за дейности, които не се поемат от НЗОК.

Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която участва в международна конференция „От европейска към национална здравна политика“

Общинските болници са длъжни да приемат всеки пациент, който има нужда от помощ, подчерта Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА. 

По думите й изключително важна е ролята на мениджърите на лечебните заведения и тяхната подготовка. Като търговски дружества тези болници трябва така да разпределят ресурса си, че да успяват да привлекат добри лекари и медицински сестри, както и да издържат на тежката конкуренция.

Различни са дълговете на общинските болници, отбеляза столичният кмет, като подчерта, че някои от болниците вече са започнали да се издължават, като най-тежка е ситуацията в Пета МБАЛ.

Директорът на Пета МБАЛ д-р Борил Петров каза, че ръководството се старае и засега има успехи, но процесът ще бъде дълъг и труден. Все още има лимити във всички лечебни заведения, припомни директорът и подчерта, че той е бил намален за ръководената от него болница. Той допълни, че в здравното заведение са закрити отделения, които са имали лоши финансови резултати. Д-р Петров уточни, че Пета МБАЛ е най-голямата общинска болница и в нея се лекуват пациенти от цялата страна.

Столичната община разполага с близо 30 диагностично-консултативни центъра, като към тях също се насочва ресурс, каза още Йорданка Фандъкова и допълни, че някои от сградите им ще бъдат ремонтирани. 

Коментари