Публикация

Проф. Воденичаров: Науката за общественото здраве ще стане базов фактор в съдбата на човечеството

В София започна Първата международна научна конференция на тема: „От Европейска към национална здравна политика“, посветен на 100-годишния юбилей на МУ-София


Голямата задача на експертите в общественото здраве е не само създаването на управленски модели и стратегии, а формиране на здравен светоглед на световните лидери. Това каза деканът на Факултета по обществено здраве (ФОЗ) към МУ София проф. Цекомир Воденичаров при откриването на Първата международна научна конференция на тема: „От Европейска към национална здравна политика“. Форумът е посветен на 100-годишния юбилей на МУ-София и се провежда на 9 и 10 октомври в столицата.

„Нашата мисия е не само да създадем нов тип здравна политика, но и вдъхновени предприемачи с усет за иновации и за качествено равнище на функциониране на здравната власт. В бъдещето науката за обществено здраве, чрез своя обновен теоретичен фундамент, ще стане базов фактор и регулатор в съдбата на човечеството. Ето защо учените с призвание в тази наука трябва да осъзнаят своята историческа мисия“, заяви проф. Воденичаров(вижте във видеото). Според него развитието на здравеопазването трябва да се превърне в основна цел в по-нататъшното укрепване на ЕС и трябва да вдъхнови цялата политика на съюза.

Кметът на София Йорданка Фандъкова отбеляза, че дейността на ФОЗ е от голямо значение за дейността на общинските болници в столицата. По думите й, благодарение на научния подход в управлението тези лечебни заведения постигат добри резултати. Фандъкова се похвали, че Столична община подкрепя всяка година общинските болници. Тя съобщи, че годишно се отделят около 8 млн. лв. за дофинансиране на дейностите, заплащани от НЗОК. 7 млн. лв. са инвестирани за подобряване на условията в болниците. „Благодарение на добрия мениджмънт общинските болници успяха да подготвят добри проекти и да привлекат около 4,5 млн. лв. по различните финансови инструменти на ЕС“, каза още кметът.

Зам.- председателят на Народното събрание д-р Нигяр Джафер заяви, че днес пред общественото здравеопазване има много предизвикателства. „Има дилема между увеличаващия се ресурс за здравеопазване и все по-високите претенции на пациентите. Съществува дилема между утвърдените традиции на медицинската наука и иновативните, високотехнологични методи на диагностика и лечение. Съществува дилема между проблемите с човешките ресурси и демографската криза. Днес има много въпроси, на които търсим заедно отговор. Иска ми се между, медицинската общност, институциите и научните среди да се води не просто диалог, а да има чуваемост, за да има добри решения“, каза тя. Д-р Джафер добави, че през годините експертите на ФОЗ са положили много усилия да говорят за проблемите на здравеопазването и за това, че пациентът трябва да бъде в центъра на системата.

По време на откриването на форума проф. Воденичаров връчи почетни знаци от името на Факултета по обществено здраве на МУ София. Отличията получиха министърът на здравеопазването проф. Николай петров, Българският лекарски съюз, Българският Червен кръст, Факултетът по обществено здраве в Русе и проф. Катажина Чабановска – президент на Асоциацията на училищата по обществено здраве в европейските региони (ASPHER). 

Коментари