Публикация

Храни, богати на калий, пазят сърцето и съдовете

Храни, богати на калий, пазят сърцето и съдовете

Спанакът, морковите, портокалите и бананите трябва да присъстват често на масата ни


Ако увеличим приема на плодове и зеленчуци, съдържащи калий, това може да ни предпази от сърдечни заболявания. Спанакът, морковите, портокалите и бананите са само някои от полезните храни, които трябва да присъстват често на трапезата ни. 

Проучване, проведено с мишки от екип на Университета на Алабама, САЩ, показва, че увеличена доза калий в хранителния режим намалява калцирането на съдовете при гризачите, което е характерен признак при атеросклерозата.

Опитите дават основание да се смята, че  хранителен режим, богат на калий, може да предотврати появата на сърдечносъдова болест, съобщава изданието Medical News Today. Резултатите от проучването бяха докладвани наскоро в сп. 
JCI Insight.

Атеросклерозата е ключовият рисков фактор за сърдечносъдово заболяване. При нея отлагания от мазнини, холестерол, калций и други вещества се натрупват вътре в артериите, като формират т.нар. плаки. С времето плаките се втвърдяват, като ограничават достъпа на кръвта към сърцето. Добавки с калий може да са начин да се преборим с атеросклерозата и да намалим риска от сърдечно заболяване, твърди новото изследване на  Ябинг Чен, професор по патология, и колегите му от университета. 

 

Атеросклерозата е ключовият рисков фактор за сърдечносъдово заболяване.

Калий и калциране на съдовете

Калият е минерал, който е особено важен за човешкото тяло. Той не само помага за мускулните контракции и функционирането на нервите, но също така помага за регулирането на сърцебиенето

Спанакът и другите листни зеленчуци, както и картофи, моркови, портокали и грейпфрут, са само някои от плодовете и зеленчуците, които са богати на калий. Минералът се предлага също така и като хранителна добавка. 

Автофагията - с ключова роля

За целите на изследването екипът направил различен диетичен режим на лабораторни мишки, които били хранени с ниско, нормално и високо съдържание на калий.  Гризачите, които били изследвани, имали дефицит на протеина аполипротеин Е, което ги прави по-податливи за развитие на атеросклероза при диета с храни, богати на мазнини. 

Изследователите установили, че мишките, които били хранени на режим с ниско съдържание на калий, показали увеличение на калцирането на съдовете и по-голямо втвърдяване на артериите, докато мишките, които били на диета с високо съдържание на калий, показали значително понижение на тези два показателя.

Освен това, екипът установил, че ниското ниво на калий активира протеина CREB, който увеличава автофагията – вътрешен процес на деградация в самите клетки.  Като ограничили автофагията, изследователите открили, че те са в състояние да предотвратят калцирането на гладките мускулните клетки на съдовете. Това е признак, че автофагията играе значителна роля в процеса на калцирането, заключава екипът.

Учените смятат, че сегашното изследване е много обещаващо. Сега са необходими клинични изследвания с хора, които да демонстрират ефикасността на калия при ограничаването на калцирането на съдовете при хора. 

 

Коментари