Публикация

Обмислят създаването на фонд или целева субсидия за закъсалите болници

Обмислят създаването на фонд или целева субсидия за закъсалите болници

Министър Петров: Опитваме се да променим модела на управление, да икономисваме средства и да предоговаряме дългове и лихви


Създаването на фонд или целева субсидия за подпомагане на лечебните заведения, които имат финансови затруднения, обсъждат Министерството на здравеопазването и премиера. Това съобщи днес в  Пловдив министърът на здравеопазването Николай Петров.  Той поясни, че може да реализира чрез осигуряване на кредити срещу малка лихва или без лихва, с които средства болниците да могат да предоговорят някои от задълженията си. Здравният министър уточни че това трябва да стане законово и без да създава предпоставки за дискриминация на едни здравни заведения спрямо други. Колкото до заплатите в лечебните заведения и дълговете, те  са си проблем на самото търговско дружество и здравното министерство няма законово право да отдели ресурс за която и да е болница, уточни проф. Николай Петров.
Дълговете на държавните и общински болници  страната са малко над  половин милиард лева, добави още министърът на здравеопазването. Той поясни, че най-тежко е положението в  болницата в Ловеч продължава спасителната акция, Враца, Видин, в лошо финансово състояние  е Университетската болница в Стара Загора, трудности има и в болницата в Бургас.

"За преодоляване на кризата, на първо място се опитваме да променим модела на управление, да се правят икономии, да се предоговарят дългове и лихви", каза проф. Николай Петров.  Той уточни, че по отношение на неосигурените граждани освен спешната и болничната помощ остава непокрита финансово доболничаната помощ, за което със социалния министър имат идея да се осигури ресурс чрез специален фонд. Става въпрос за  средства в рамките на 2-3 милиона годишно, което е на база на разчетите за преминали такива пациенти, обясни той като добави, че става въпрос за неосигурени, но доказано бедни пациенти. 
Здравният министър участва в откриването на Университетски информационен център в Пловдив. Чрез него ще се предлагат  информационни услуги на българските и чуждестранните студенти и ще помага за по-бързото адаптиране на новоприетите.

Коментари