Публикация

НС либерализира забраната за пушене на първо четене


Депутатите приеха промените в Закона за здравето, с които се либерализира пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, която трябваше да влезе в сила от 1 юни т.г.

Законопроектът беше подкрепен от 85 народни представители, 53 гласуваха „против”, а петима - „въздържал се”.

Така в заведенията с площ до 100 кв. метра собственикът ще решава дали ще се пуши, или не, като в тях няма да бъде задължително да има места за непушачи.

В заведения, които са по-големи от 100 кв. метра, собствениците ще бъдат длъжни да обособяват помещения за пушачи, но преобладаващата част ще е за непушачи.

По време на дебатите от Синята коалиция поискаха ГЕРБ да оттегли законопроекта си.

„ГЕРБ дойде на власт с обещание, че ще направи промени, които да са в полза на българските граждани. Този закон връща назад това, което е направено”, посочи депутатът от Синята коалиция Михаил Михайлов.

Бившият здравен министър д-р Евгений Желев (Коалиция за България) призова народните представители да проявят разум и да покажат, че държат на превенцията и профилактиката, тъй като тютюнопушенето е довело до увеличаване на заболеваемостта от редица заболявания.

„Промените в Закона за здравето не защитават здравето на хората”, подчерта и д-р Тунчер Кърджалиев от ДПС. Tой представи данни на СЗО, според които един от десет смъртни случая се дължи на тютюнопушенето, а към 2030 г. ще са шест от десет.

„Това са чудовищни цифри и аз ви моля да се замислите, преди да гласувате този закон”, обърна се д-р Кърджалиев към народните представители.

Според него най-ощетен от промените ще бъде пасивният пушач. „Това са всички наши близки, принудени да вдишват този дим. Страничната димна струя е много по-опасна. Тезата, че пушачите са ощетени, е нелепа, дори смешна”, каза депутатът.

Кирил Гумнеров („Атака”) изрази позицията, че по време на криза не трябва да се въвежда тотална забрана на тютюнопушенето на обществени места, тъй като това ще се отрази негативно на най-дребните предприемачи – собствениците на малки заведения.

Депутатът предложи вместо да се въвежда ограничението, да се увеличат данъците на заведенията за пушачи и да се намалят тези за непушачи.

 

Коментари