Публикация

Екипи от юристи и финансисти поемат управлението на застрашените от фалит болници

Екипи от юристи и финансисти поемат управлението на застрашените от фалит болници

МЗ отпуска на МБАЛ-Враца още 300 хил. лв.


В системата на здравеопазването е важно не просто да направим моментна снимка на сектора, но и да видим в каква посока и с какви средства искаме да я развиваме тази система. Подходът на Министерството на здравеопазването е търсене на максимално широка публична дискусия и консенсус относно провеждането на политиките.

Това заяви министърът на здравеопазването проф. Николай Петров при откриването на Четвъртата годишна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“, организирана от в. „Капитал“.

Проф. Петров акцентира и върху необходимостта от намиране на решение за постигане на баланс между интересите на всички участници в системата – пациенти, лекари и бизнес, и увери присъстващите, че МЗ е отворено за всички коментари, предложения и решения, които са в интерес на пациента.

Пред журналисти министър Петров коментира, че вече има предложения на разчети относно проектобюджет 2018 за здравеопазване, които ще бъдат конкретно обсъдени с финансовия министър.

Здравният министър посочи, че е изплатена субсидията за спешност на областната болница във Враца, като сумата не е по-голяма от 100 хил. лв. за два месеца. 
На ръководство в министерството взехме решение, че ще отпуснем на МБАЛ-Враца още 300 хил. лв. – финансиране чрез капиталови средства. Днес заместник-министър Лидия Нейчева ще бъде в града на среща с екипа на лечебното заведение, за да обясни какви намеренията и какви планове имаме“, подчерта проф. Петров.

Той уточни, че болниците, на които е принципал, и финансовото им състояние са били обект на доклад, представен в Комисията по здравеопазване в парламента. В доклада лечебните заведения са групирани на: такива, които са пряко заплашени и вече са в кризисна ситуацията, други, които се очаква да изпаднат във финансови затруднения, и трети, за които не би следвало да има притеснения. 

За застрашените болници сме предвидили индивидуален подход - екип от юристи и финансисти отиват на място и ги поемат на ръчно управление, както стана в болницата в Ловеч. Там, където открием нарушения - обективни и субективни причини за натрупаните дългове, предприемаме конкретни мерки. Една от мерките са и смени в бордовете. Например директорът на болницата в Ловеч е сменен по няколко причини, една от които е, че лекарите не бяха получавали заплати от февруари, а март или април директорът увеличава чувствително заплатите. Той няма пари за заплати въобще, а вдига заплатите с повече от 40-50%, отбеляза министър Петров.

Коментари