Публикация

Министър Н. Петров спешно реанимирал човек, припаднал пред МЗ

Министър Н. Петров спешно реанимирал човек, припаднал пред МЗ

Правил сърдечен масаж, интубирал пацинета във ВМА 


Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров е оказал спешна помощ на пациент в тежко състояние, припаднал пред ведомството.

По време на Четвъртата годишна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“ министърът разказа, че вчера в 16:00 часа е имал среща с гражданин – жалбоподател. Когато влязъл при секретарката, видял, че на входа на ведомството имало линейка. Разбирайки, че там спасяват човек, отишъл да види какво точно се случва. 

За мен медиците са герои в мирно време. Спешният екип трябва да бъде похвален – на 5-ата минута след обаждането линейката беше пристигнала. Целият екип беше ангажиран – един обдишваше, друг правеше сърдечен масаж, трети оправяше системите и не можеха да тръгнат. Аз се намесих, за да им помогна, поех сърдечния масаж, за да можем да тръгнем към лечебно заведение. 

Пациентът беше в крайно тежко състояние – без сърдечна дейност. Стигнахме много бързо до Военномедицинската академия, където в Шоковата зала интубирах пациента, закачих го на апарат и оставих колегите да продължат, поясни пред журналисти министър Петров.

Той подчерта, че в случая няма нищо необикновено или сензационно.
„Просто си свърших работата, както вие вършите вашата. Моята молба към вас е да пишете за добрите неща, хората имат нужда от доброто, разберете. Лошото убива“, апелира здравният министър.

От ВМА съобщиха, че въпреки продължилата 40 минути реанимация в Шоковата зала на лечебното заведение пациентът е починал.

Коментари