Публикация

Дами, талия над 80 см е опасна за сърцето

Проведе се традиционната пресконференция по случай международния ден за борба срещу затлъстяването


Българинът яде твърде много сол, движи се малко и трупа наднормени килограми, които го поставят в здравен риск. Това каза на ежегодната пресконференция на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (БАСОРД) неговият председател - доц. Светослав Ханджиев. Специалистът по хранене и диететика обърна внимание на тревожните статистики, които сочат, че страната ни е на едно от челните места по ръст на затлъстяването. България е на пето място в Европа по наднормено тегло сред децата. На Стария континент над 22 милиона деца са с тегло над нормата, а от тях 5 милиона са със затлъстяване. До 7,1% е нарастнал броя на българските момчетата над 5-годишна възраст, които страдат от затлъстяване (за сравнение през 2004г. са били 3,3%). Добрата новина е, че при момиченцата тенденцията е обратната - ако през 2004г. 5,4 на сто са били със затлъстяване, то десет години по-късно този процент е намалял двойно на 2,2%.

Доц.Хандижев отбеляза, че това се дължи на неправилното хранене на момченцата и на повечето време, което те прекарват пред мониторите. За разлика от тях - момиченцата от малки внимават с какво се хранят и следят теглото си.

"Отношението към храненето и храните се възпитава от ранна детска възраст - подчерта експертът, пояснявайки, че възпитанието трябва да започне - още докато детето е в корема на майка си. Бъдещата майка трябва да подхожда отговорно към живота, който носи и да подбира внимателно храните, които консумира. Една бременна по време на бремеността си не трябва да качи повече от 13-15, максимум 20 килограма над нормалното си тегло."

По данни от преди две години - страната ни е на последно място по консумация на прясно мляко на глава от населението - данни, които според специалиста не ас никак добри. Същото важи и за ниската консумация на кисело мляко - един традиционен български продукт. Правилно, разнообразно и богато на млечни продукти и зеленчуци е хранене, което можем да наречем здравословно. Като винаги, когато се говори за специален хранителен режим, трябва да се вземе предвид здравния статус, възрастта и дори пола на човек. Друг важен фактор е движението. Един възрастен човек трябва да ходи пеш поне по 45 минути всеки ден. За децата това време е много по-голямо, те трябва да се движат много повече, за да изразходват натрупаната енергия и да бъдат със здравословно тегло. НЕобходимо е да има места, на които подрастващите да упражняват двигателна активност - спортни площадки, велоалеи, качествени часове по физическо възпитание в училище.  Хранене и движение влизат успешно в битката срещу затлъстяването, респективно в битката срещу болестите на обмяната и сърцето.

Защо да се храним правилно и да имаме правилна двигателна активност

Защото наднорменото тегло е сериозна предпоставка за развитие на опасни болести като метаболитен синдром, захарен диабет, сърдечно-съдови болести. 

Ако талията на една жена е над 80 см, това означава, че тя вече има предразположеност към проблеми със сърцето. Ако е над 88 см, то трябва непременно да се консултира със специалист ендокринолог или кардиолог, защото е твърде вероятно здравословният проблем да е стартирал. За мъжете тези цифри са - талия над 94 сантиметра е рискова, над 102 см е сигнал за метаболитен синдром.

На пресконференцията доц. Ханджиев сподели успешния опит с "Училище за здраве-за деца, родители и учители", инициатива, която се провежда вече пет поредни години и във фокуса й е обучението на деца, родители и учители в правилен, здравословен начин на живот. В училището се включват и специалисти от други европейски страни, които споделят  професионалния си опит и дават ценни насоки на присъстващите. 

Председателят на БАСОРД отдели внимание и на проекта PREVIEW за превенция на затлъстяването и предиабета, като акцентира вниманието както върху неговата значимост, така и върху приноса на страната ни в тази област.

Друг важен акцент от обсъждането беше темата за имитиращите продукти и липсата на контрол върху качеството на храните, които се продават в търговската мрежа. Създаването на етични браншови комисии, които да се явяват вътрешен регулаторен орган, би било едно от успешните решения, изтъкна доц. Ханджиев, позовавайки се на опита на страни като Италия, Франция и Австрия.

В заключение експертът подчерта важната роля на правилно поднесената информация и в частност - на медиите, които са ключов елемент в образоването на обществото по отношение на затлъстяването, здравословен начин на живот и превенцията срещу опасни заболявания на сърдечно-съдовата система и обмяната.

Коментари